Saját KB bal
Saját KB jobb

Halálos veszély! – Hőguta az autóban

“Autóban hagyott kutyát mentettek az áruház parkolójában”, “Elpusztult az autóban hagyott kutya” – sajnos, minden nyáron újra és újra találkozunk ilyen szalagcímekkel. Minden évben sok kutya hal meg hőguta következtében, amelynek egyik oka lehet az, hogy a gazdik – akár csak pár percre! – az autóban hagyták kedvencüket. Ezek a tragédiák megelőzhetőek. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a tragédiát és hogyan segíthetünk, ha autóban hagyott kutyát látunk?

Először is, fontos tudni, hogy nem kell kánikula ahhoz, hogy az autóban hagyott kutya túlhevüljön és súlyos agykárosodás vagy hőguta következzen be. Már 20°C-os nappali hőmérséklet is elég ahhoz, hogy az autó belsejében felmelegedjen a levegő. Az autó olyan, mint egy zárt üvegház: a nap sugarai az üvegen keresztül melegítik a belső levegőt. Szellőzés híján a meleg bent reked a zárt térben, és hamar akár a 35-40°C-ot is elérheti a hőmérséklet. Az autó belső terének mérete, az, hogy napon álltunk-e meg és a külső hőmérséklet mind befolyásolják azt, hogy mennyi idő alatt történik meg ez, de tartsuk észben, hogy akár 5 perc alatt is elérheti a kritikus pontot! 5 perc arra sem elég, hogy csak beszaladjunk a boltba kenyérért vagy mondjuk kifizessük a tankolást, szóval még ennyi időre se hagyjuk a kutyát a zárt autóban.

Mit tegyünk, ha váratlanul meg kell állnunk és be kell mennünk valahova?

Sok helyen kapható levegőztető rács, amely jól jöhet, ha valóban csak 1-2 percre kell kiszállnunk az autóból, de az ezek által biztosított szellőzés nem feltétlenül kompenzálja a napsugárzás melegítő hatását, ezért körültekintően használjuk őket. Az a helyzet, hogy ha váratlanul meg kell állnunk valahol, és a kutyánk is velünk van az autóban, nincs ideális megoldás, de semmiképpen ne hagyjuk a kocsiban! Megkérhetünk valakit, hogy vigyázzon rá, kereshetünk a közelben olyan árnyékos helyet, parkolóházat, ahol nem tűzi az autót a nap és nyitott ablak mellett ott tudjuk hagyni pár percre – szigorúan, pár percre. Szerencsére ma már találhatunk kutyabarát benzinkutat, bevásárló központot, kisboltot és szinte bármilyen szolgáltatót, több üzlet pedig árnyékos “kutyaparkolót” létesít nyáron, ahol ott lehet hagyni a kedvenceket a bevásárlás ideje alatt.

Mit tehetünk, ha melegben, zárt autóban hagyott kutyát látunk?

Fontos tudni, hogy a kánikulában körülbelül 10 perc alatt hevül az autó belseje 70°C-ra, tehát ennyi időnk van arra, hogy kihozzuk a kutyát. Először is, mérjük fel mekkora a baj és ennek megfelelően cselekedjünk.

  1. Próbáljuk meg értesíteni a tulajdonost! Áruházban az információs szolgálaton mondassuk be a rendszámot, szóljunk valakinek, hogy keresse meg, stb.
  2. Értesítsük a rendőrséget!
  3. Ha nem járunk eredménnyel, akkor, csakis végveszélyben, jogunkban áll betörni az ablakot, hogy megmentsük az állatot. Fontos, hogy mielőtt ezt megtesszük, készítsünk képeket és/vagy videót, amelyen látszik, a kutya a bezárt autóban és a rendszám is, hogy tudjuk igazolni a tettünk jogosságát. Mindenképpen hívjunk oda még valakit tanúnak. Ne okozzunk a szükségesnél nagyobb kárt!
  4. Ha kiszabadítottuk a kutyát, akkor itassuk meg, próbáljuk hűteni és ha szükséges, vigyük állatorvoshoz.  

Ha látjuk, hogy valaki az autóban akarja hagyni a kutyát, akkor menjünk oda és udvariasan hívjuk fel a figyelmét ennek veszélyére, ajánljuk fel a segítségünket. Ha nem tudjuk meggyőzni, hívjuk a rendőrséget.

 

Jogszabályi háttér:

A Btk. 23. § :
„ (1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.

(2) Nem büntethető, aki azért okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból nem ismeri fel a sérelem nagyságát.”

 

Korábbi, 2016-os hőguta kampányunk részleteit itt találjátok: 

Szauna az autóban! Hőgutaveszély kampány a kutyákért

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

 

Felhasznált információ: Büntető Törvénykönyv

Kép: flickr

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...