Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutya nem akar falkavezér lenni – interjú Csányi Vilmossal

Bebizonyították, hogy igaz a „kutya hasonlít a gazdájára”-elmélet. Kiderült, könnyebb kutyaszerű robotot készíteni, mint emberszerűt, és az is, hogy ugyanazzal a hozzáállással lehet a kutyából és a gyerekből is egészséges, boldog, jó személyiséget nevelni. Csányi Vilmos szerint nem ártana, ha a politikusok értenének a biológiához, de ő maga nem lenne jó politikus. A hvg.hu interjúja.

Hercsel Adél: Jól sejtem, hogy sokan irigylik, amiért etológiával, és azon belül kutyákkal foglalkozik?

Csányi Vilmos: Igen, ez valóban népszerű téma, és sokan szeretnének etológusok lenni, de az igazán elhivatottak és tehetségesek kevesen vannak, és az álláslehetőségek száma is eléggé korlátozott.

H. A.: Ha valaki mégis el tud helyezkedni etológusként, akkor ez valódi álommunka?

Cs. V.: Akkor igen, ha valaki szereti az állatokat és hajlandó megtanulni mindazt, ami ehhez kell: különböző mérési módszereket, matematikai statisztikákat, élettant, genetikát, ökológiát, biológiát, pszichológiát stb. Régebben egyszerűbb volt az etológia, de ma már ugyanolyan komplikált, mint bármelyik biológiai tudomány. Szóval nem biztatok senkit.

H. A.: Az etológiai kutatások hivatalosan csak 1973-ban indultak el Magyarországon a Magatartásgenetikai Laboratórium megalakulásával az ELTE Természettudományi Karán. Ez egy ilyen fiatal tudomány?

Cs. V.: A viselkedéssel foglalkozó tanulmányterület azért jelent meg utolsóként a biológiai tudományok között, mert ennek a vizsgálata a legnehezebb. Amíg egy taxonómusnak (rendszertannal foglalkozó szakember – a szerk.) egy állati tetem is elegendő ahhoz, hogy elvégezze a vizsgálatait, addig egy etológusnak élő állatokra, mintegy 2000 óra megfigyelési időre és 1-2 évre van szüksége ahhoz, hogy nagyjából sejtse, miről van szó. A tanszék remekül dolgozik: ügyes és jó dolgokat csinálnak, sokat publikálnak. Most a Műegyetemmel együttműködésben robotikával foglalkoznak, ami azért izgalmas, mert a kutatók rájöttek, hogy sokkal egyszerűbb kutyaszerű robotot építeni, mint emberszerűt. Már régóta mondogatjuk, hogy a kutya egy biorobot, most a kutatások abba az irányba haladnak, hogy a robotnak kutyaszerű tulajdonságokat kell adni. Mindez nagyon jó visszhangra talált a robotkutatók körében. Közben a klasszikus kutyaetológia is folyik tovább, most fMR-vizsgálatokat végeznek, ahol például szegény kutyának néhány percig egy csőben kell ülnie mozdulatlanul. Eközben beszélnek hozzá, és azt vizsgálják, hogy bizonyos szavak hatására milyen területek reagálnak az agyában.

H. A.: A tanszék indulásakor viszont pontynemesítéssel és paradicsomhalakkal foglalkoztak. Hogyan jutottak el a halaktól a kutyákig?

Cs. V.: Amikor a halas tanulási kísérletek kapcsán kiderült, hogy a halak tanulásának van kulcsingere, és ezzel az eredménnyel már a tankönyvekben voltunk, gondoltam, ideje bonyolultabb állatokkal foglalkozni. Ez lett a kutya.

H. A.: És a kutyákkal kapcsolatos kutatásaik már nemzetközi szinten is rengeteg újdonságot hoztak.

Cs. V.: Igazán ismertek valóban ezekkel lettünk. Kutyákkal korábban nem végeztek etológiai munkát, az etológusok ugyanis azt gondolták, a kutyáknak nincs természetes környezete, mert háziasított állatok. Én meg azt gondoltam, hogy a kutyáknak igenis van természetes környezetük: az emberi család. Tehát a kutyák működését a gazdával, az otthoni környezettel együtt kezdtük el vizsgálni. Az első öt évben rengeteg cikkünket visszaküldték a különböző tudományos folyóiratok szerkesztői, mert nem hittek nekünk. Akkoriban még a legegyszerűbb teóriák uralták az állatpszichológiát, amelyek szerint az állat egy reflexmasina, amiben ha megnyomunk gombokat, arra ingerekkel válaszol. Persze, reflexek mindenkiben vannak, az emberekben is, de mi azt állítottuk, hogy ennél többről van szó. Például azt mondtuk a kutyákról, hogy figyelnek ránk, megértik az ember mutatását.

A teljes, képekkel bővített interjú tovább olvasható a HVG.hu oldalán.

 

 

További ajánlataink a témában:

Friderikusz Most – Bächer Iván, Csányi Vilmos a kutyákról (videó)

Csányi Vilmos: Jeromos a barátom (hangoskönyv)

Csányi Vilmos: Bukfenc mindent tud (hangoskönyv)

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hvg.hu
 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...