Saját KB bal
Saját KB jobb

Drasztikus döntés a koronavírus-járvány terjedése ellen – korlátozták a kutyasétáltatást Szerbiában

Dühöngenek a kutyatulajdonosok Szerbiában, miután a kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom idejére kutyasétáltatást is megtiltotta. A hétvégi döntés miatt tiltakozók szerint az intézkedés a kutyák és tulajdonosaik egészségét is veszélybe sodorja - adta hírül az RTL Klub.

A koronavírus-járvány teljesen felborította az emberek eddigi megszokott életét az elmúlt pár hétben, új kihívásokkal találtuk szembe magunkat, ráadásul a szakemberek sem adnak megnyugtató választ, hogy mikor lesz vége ennek az állapotnak. A kutyatulajdonosok mindennapjai is megváltoztak, hiszen az általános rendelkezések értelmében visszaszorultak a közösségi aktivitások, a kutyafuttatókban megszokott „bandázások”, kutyás kirándulások, és így tovább.

Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében lehet kutyát sétáltatni, azonban csak egyedül vagy egy háztartásban élő személlyel – a társas érintkezés, csoportos séta nem megengedett és nem ajánlott! A legtöbb európai országban hasonló rendelkezések léptek életbe, azonban Szerbiában szigorítottak ezen a rendelkezésen. A szerb kormány ugyanis a hétvégén visszavonta azt a rendeletet, amely a kijárási tilalom idejére a kutyatartóknak megengedte, hogy 20 percre kivigyék kedvenceiket a szabadba. Most délután öt és hajnali öt között senki sem mehet sehova. A rendelkezés ellen rengetegen szólaltak fel, de egyelőre maradnak a ezek a szabályok, amit számos kutyatartó nagyon nehezen tud betartani.

Kijárási tilalom

Aleksandar Vučić szerb elnök már korábban is ellenezte azt, hogy a polgárok kijárjanak a tilalom idején: „Nagyon haragudtam, amikor megszületett a döntés, hogy az emberek sétáltathatják a kutyáikat, de nagyon rövid időn belül vissza fogjuk vonni ezt az engedélyt. Ezt garantálom. Azt gondolják, hogy azért, mert gonosz ember vagyok és nem szeretem a kutyákat. A lányomnak is van kutyája.” – hozzátette: „Az összes élet közül az emberi élet számunka a legfontosabb.”

Állatvédő civil szervezetek is felszólaltak a döntés ellen, hivatkozva arra, hogy a kutyák egészségi állapotának megőrzése, illetve az alapvető fiziológiai szükségleteik kielégítése érdekében tegyenek engedményeket a kutyatartóknak. Egyelőre azonban a rendelet, miszerint csak hajnali öt és délután öt között lehet kutyát sétáltatni Szerbiában, hatályban marad.

(Kutyabarát.hu)

Forrás: RTL Klub, vajma.hu
Index kép: stocksnap.io
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...