Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Romualdo Olazábal on Unsplash

Romániában sikeresen képeztek rendőrkutyákat a koronavírus kiszűrésére

A koronavírus felismerésére már a járvány elején elkezdtek képezni kutyákat, a legfrissebb hírek szerint pedig már Romániában is jelesre vizsgáztak a speciális kereső kutyák.

A nagyszebeni kinológiai központban képzett rendőrkutyák 100 százalék pontossággal ismerték fel záróvizsgájukon a koronavírus szagmintákat. A hírt az Agerpres hírügynökség jelentette.

Tavasz szeptemberben indult a képzés

A projektre tavaly szeptemberben kezdtek el kutyákat válogatni a meglévő rendőrségi állományból. Öt német és egy belga juhászkutyát választottak ki végül, akiket a koronavírus felismerésére, „kiszagolására” kezdtek el képezni. A temesvári járványkórháztól kapott szagmintákkal kezdtek el dolgozni, később pedig  több Szeben megyei Covid-kórház is csatlakozott a projekthez.  Önkéntes jelentkezőkre volt szükség a szagmintákhoz. Olyanoktól kértek izzadság mintát, akik igazoltan fertőzöttek voltak, de még semmilyen gyógyszeres kezelést nem kaptak.

Bíztató eredmények

A kiképzők nagyon pozitívan és lelkesen nyilatkoztak a projekt eredményéről. Elmondásuk szerint az összes betanított kutya tévedhetetlenül felismerte az összes koronavírusos szagmintát. Annak ellenére is, hogy a kutyát munka közben többször megpróbálták megtéveszteni és elterelni a figyelmét is.  A sikeres vizsga után a rendőrkutyákat a nagyszebeni nemzetközi repülőtéren fogják bevetni élesben, a zsúfoltabb járatoknál fognak dolgozni.  Már a járványügyi ellenőrzés előtt fogják segíteni a fertőzött utasok beazonosítását.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...