Saját KB bal
Saját KB jobb
Alex Strachan képe a Pixabay -en.

A tobzoskák illegális kereskedelme tovább folytatódik Ázsiában

Több, mint két tonna tobzoskapikkelyt foglaltak le a kínai vámosok a napokban a Vietnámmal határos, dél-kínai Kuanghszi tartományban.

A rajtaütés pontosan Jülin város közigazgatási területén történt, ahol egyébként a hírhedt kutyahús fesztiválokat is tartják a kínaiak. A két odúban, amit a vámosok felfedeztek, 2,25 tonna tobzoska pikkelyt és két kilogramm tobzoska mancsot találtak, melyek a tobzoskák legértékesebb darabjai az illegális piacon.

A csempészek valószínűleg Vietnámban vásárolták meg az illegális árut, majd vitték Kína területére. Fontos tudni, hogy a tobzoska minden ázsiai országban védelem alatt áll, és a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) szerint tiltott a nemzetközi kereskedelmük.

Nehéz a tradíciónak útját állni

A tobzoskák illegális kereskedelmét azonban a szigorú szabályozás láthatóan nem oldotta meg. Ameddig kereslet van bármilyen termékre, addig lesz rá kínálat is, ha nem legálisan, akkor a szabályok megkerülésével. A tobzoska évszázadokon át szerepelt a kínai tradicionális orvoslásban jóváhagyott összetevőket tartalmazó listán, ahonnan tavaly nyáron távolították el. Bár kihúzták a listából és megtiltották a kereskedelmét, ez nem jelenti azt, hogy az emberek innentől fogva nem hisznek a gyógyító erejében. Kína pedig mindent megtett az ügy érdekében, már az egészségügyi biztosítók sem támogatják tovább a tobzoska pikkelyéből készült gyógyszereket.

Nem a tobzoskán esett meg a szívük

A tobzoskára vonatkozó szigorú szabályozások elsősorban nem állatvédelmi érdekek mentén születtek meg. Az új típusú koronavírus felbukkanása és elterjedése után kínai kutatók úgy gondolták, hogy a tobzoska lehetett az egyik közvetítő állat a vírus denevérek és emberek közötti útján. Bár soha nem bizonyították ezt az elméletet, a tobzoska lekerült a tradicionális orvoslás gyógyhatású alapanyagainak listájáról.  Kereskedelme már korábban is tiltott volt, ennek ellenére 2019-ben összesen 130 tonna illegális pikkelyt és húst foglaltak le a hatóságok.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, China Daily 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...