Miami repterén is szolgálatba álltak a koronavírust kiszagoló kutyák

Miami repterén is szolgálatba álltak azok a kutyák, akik képesek kiszagolni a koronavírus jelenlétét az emberi szervezetben.

A járvány kitörésekor szinte azonnal elkezdtek olyan kutyákat képezni, akik képesek kiszagolni a koronavírus jelenlétét emberekben. Finnországban, Helsinki reptere volt az első olyan helyszín, ahol a kutyákat élesben is elkezdték tesztelni.

Hamar kiderült, hogy a kutyák egészen pontosan képesek jelezni a vírust, de az eredmény nem volt 100 százalékos. A kutyák tesztelése után ugyanis PCR tesztet is végeztek azokon az embereken, akiket a kutyák fertőzöttnek minősítettek. Előfordult olyan eset, hogy a PCR teszt negatív lett, így a kutyák hatékonyságával kapcsolatban felmerültek kérdőjelek. Utólag azonban szinte az összes negatív PCR tesztet produkáló alanyról kiderült, hogy bizony fertőzöttek, csak a teszt idején még olyan korai stádiumban voltak, melyet a teszt nem mutatott ki. A kutyák azonban igen. Innentől kezdve a kutyák hatékonysága többé nem volt kérdéses.

Hogyan zajlik a kutyás tesztelés

A kutyák nem érintkeznek közvetlenül egyetlen emberrel sem, nem az embert szagolják meg, semmilyen kontaktusba nem kerülnek. Az alanyok egy textildarabbal törlik át a bőrüket, a kutyák ezt szagolják meg és ebből képesek megállapítani a koronavírus jelenlétét.  Ezt a fantasztikus, gyors és hatékony segítséget egyre több helyen igénybe veszik. A legújabb hírek szerint már Miami repterén is szolgálatba álltak vírus- jelző kutyák, akik egyelőre az egyik légitársaság alkalmazottait vizsgálják.  Amennyiben a teszt időszakot sikeresnek nyilvánítják, úgy az utasokra is kiterjesztik majd a gyors vizsgálatot.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: USA Today 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...