Egy új kutatásban a kutyák öregedése kerül a reflektorfénybe

Idős kutyák gazdáiként új kihívásokkal szembesülnek a gazdik. Az egészségügyi problémák, a mozgásszervi gondok, a látás, a hallás romlása, és persze a kognitív képességek visszaesése a kutyák öregedése, az időskor velejárója. Szerencsés az a gazdi, aki végigkísérheti kutyáját ezen az úton, de ez nem azt jelenti, hogy könnyű feladatról van szó. Minden felelős gazdi számára a legfontosabb, hogy a kutyája a lehető legteljesebb, legboldogabb életet élje. Egy új amerikai kutatás eredményeiből pedig biztosan sokat profitálhatunk majd az egészségmegőrzés és a kutyák öregedése terén.

A tavaly ősszel megkezdődött regisztráció óta közel 80 000 gazdi jelentkezett a kutyájával, hogy részt vegyenek a kutatásban. „Az eddigi tapasztalataink alapján tudtuk, hogy a gazdik szeretnék, ha kutyájuk hosszabb és egészségesebb életet élhetnének, de a jelentkezők száma minket is meglepett!” – nyilatkozta Audrey Ruple professzor, a kutatás egyik résztvevője.

kutyák öregedéseA kutyák kiválóan modellezik az embert, hiszen hasonló életkörülmények között élünk, a környezeti stressz, a civilizációs betegségek és számos egyéb faktor hatással van a kutyákra éppúgy, mint az emberekre. A tanulmány eredményeit ezért a humán egészségügyben és az öregedés kutatásában is felhasználhatják majd.

A nagyszabású tanulmány célja, hogy bepillantást engedjen a kutyák egészséges öregedésének titkába. A Dog Aging Project legalább tíz éven keresztül fogja nyomon követni a kiválasztott kutyusok életét. Ez az első hasonló volumenű longitudinális tanulmány a témában. A gazdiknak kérdőíveket küldenek majd, illetve a kutyáknak rendszeres egészségügyi vizsgálatokon és szűréseken is részt kell venniük. A kutatás számos egészséggel és öregedéssel kapcsolatos kérdésre keresi a választ, ezért bizonyos kutyáktól rendszeresen vér-, vizelet-, vagy egyéb mintákat kérnek be. A részvétel teljesen önkéntes alapon zajlik.

Az eredményekre ugyan még sokat kell várnunk, a kutatás átfogó mivolta miatt, azonban érdemes nyomon követni.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Kép: pexels.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...