Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya demencia

Máshogy élünk a kutyáinkkal, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. Régen, ha Buksi a kutya demencia tüneteit mutatta, leginkább senkit sem érdekelt, hiszen Buksi már öreg, ez az élet rendje. Ez a hozzáállás részben rendben is van, hiszen a kutyák öregedése természetes folyamat, és gazdiként el kell fogadnunk ezt a változást.

Sok időskori probléma azonban, köztük a kutya demencia is, ma már kezelhető. Korai felismerés mellett enyhíthetők a tünetek, amelyekkel nem csak idős kutyánk életminőségét, de saját közérzetünket és az együtt töltött idő gondtalanságát is javíthatjuk.

Mikor beszélhetünk kutyák esetében időskorról?

Általánosságban, kistestű kutyák esetében 10 éves, míg nagytestű kutyák esetében 6 éves kortól már idősnek számíthat egy kutya. Nagyon fontos azonban, hogy az életmód, a habitus, a genetika és még rengeteg tényező hatására bizonyos kutyák lassabban öregednek másoknál. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás, a jó életkörülmények, a mentális stimuláció mind segít, hogy kutyánk később mutassa az időskor jeleit.

Kutya demencia

A demenciát nem lehet laborvizsgálatokkal kimutatni, hiszen egy kognitív, idegrendszeri problémáról van szó. Az első jelek, amiket gazdiként érzékelhetünk a megváltozott viselkedés, lassabb reakciók, változó kedélyállapot, kedvetlenség, hangulatváltozás, a problémamegoldó képesség romlása. Bár a gazdik egyre felelősségteljesebben állnak a kutyák egészségmegőrzésének kérdéséhez, a kutya demenciás esetek közel 85%-a nem diagnosztizált. A demencia miatt bekövetkező egyre erősödő viselkedészavarok és problémák sajnos nagyon megnehezítik az együttélést az érintett kutyával, ezért fontos, hogy észrevegyük és kezeljük a helyzetet. A kutya demencia, vagy másnéven kognitív diszfunkció, a kutyák időskori tünetegyüttese, amely négy különálló problémakört foglal magába.

Időskori depresszió

Ahogy a neve is mutatja, a kutya idősödésével együtt megjelenő hangulatváltozás, amelynek tünetei hasonlóak az embereknél a krónikus depresszió tüneteire. Megfigyelhető, hogy a korábban kezeletlenül hagyott szorongás játszik elsősorban szerepet a kialakulásban. Ahogy a kutya idősödik, és esetleg egyre többet hagyjuk otthon, zárjuk be, úgy erősödhetnek a tünetek. Az időskori depresszió tünetei a körbe-körbe sétálás, a céltalan bolyongás a házban, letargia, alvászavar, csökkent figyelem és erős hangadás (vonyítás, ugatás az éjszaka közepén, stb.)

Dysthymia

A dysthymiás kutyákat onnan lehet felismerni, hogy gyakran beszorulnak mondjuk a bútorok mögé, vagy egy sarokból nem tudnak kifordulni, pedig csak vissza kellene tolatniuk, de ez valahogy nem jut az eszükbe. Ez a tünet abból adódik, hogy a kutya nem érzékeli a saját testének méretét, nincs tudatában a testének. Ezen kívül az alvási ciklusok felborulása, folyamatos nyüszítés, sírás vagy morgás és agresszív viselkedés lehetnek a tünetek. Ha a dysthymia állapotában van a kutyád és megzavarod, akkor odakaphat, moroghat vagy haraphat, még akkor is, ha régebben, éveken keresztül az agresszió legkisebb jelét sem mutatta. A feltételezések szerint a hosszan tartó szteroidos kezelés szerepet játszhat a kialakulásban.

Hiperagresszivitás

Idős kutyák esetében a túlzott agresszió a szerotonin továbbításáért felelős neurotranszmitterek alulműködésének tulajdonítható, de az agykéreg daganatos elváltozása is okozhatja. Az érintett kutyák kommunikációs készsége gyengül, nem értik a többi állat jelzéseit és „elfelejtik”, hogyan kommunikáljanak más állatokkal. Mivel a figyelmeztető jelzések elmaradnak, ezért gyakran agresszív viselkedésbe, harapásba torkollnak az interakciók.

Mentális zavar

A tudat aktivitásának jelentős csökkenése, a környezet felfogásának zavara – az emberi Alzheimer-kórhoz hasonló tünetek. A kutyák esetében a tanulási képesség teljes elvesztése, az ismerősök fel nem ismerése és végül a kutyus elfelejti, és nem ismeri meg a saját gazdáját.

Az emberi demenciához hasonlóan a kutya demencia okai sem ismertek. Annyit tudunk, hogy az idegrendszert érintő folyamatok következtében az agyban olyan változások következnek be, amely az idegi impulzusok továbbítását akadályozzák. Ezek az átviteli zavarok állnak a különböző tünetek hátterében.

Diagnózis

A kutya demencia – mint minden egyéb betegség – diagnózisát bízzuk állatorvosra! Érdemes az alábbi tünetek észlelésekor szakember segítségét kérni, aki segíthet a diagnózis felállításában és a kezelésben:

  • A kutya fel-alá vagy körbe-körbe (gyakran folyamatosan egy irányba) járkál
  • Ismerős helyeken eltéved
  • Csak bámul a semmibe vagy egy üres falat néz folyamatosan
  • Szűk helyekre vagy sarkokba megy be és nem tud kijönni onnan
  • Zavartnak, elveszettnek tűnik
  • Az ajtó rossz oldalán próbál kimenni (nem ott, ahol nyílik, hanem a zsanérral rögzített oldalon)
  • Nem megy el az útból, ha rányitják az ajtót
  • Elfelejt rutinszerű dolgokat, vagy elkezdi, de nem fejezi be őket
  • Felborult alvásciklus, éjszakai aktivitás

A demencia nem gyógyítható és nem is visszafordítható, ezért fontos a mielőbbi diagnózis. A kezelésben a táplálkozás, a gyógyszerek alkalmazása mellett fontos a viselkedési problémák kezelése és a kutya aktivitásának megőrzése. Ez sokszor körültekintéssel, lemondással és alkalmazkodással jár a gazdi és a környezet részéről, de fontos, hogy ne seperjük szőnyeg alá a problémákat, hanem törekedjünk az állapot stabilizálására és az életminőség megőrzésére.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás:  dogdementia.com; The Bark; wikipedia. Képek: pexels.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...