Saját KB bal
Saját KB jobb
Brit kutatók: a labradorok hajlamosabbak az elhízásra

Ezért hajlamosabbak a labradorok az elhízásra

Brit kutatók azonosították azt a génmutációt, mely felelős lehet a labrador retrieverek elhízásáért.

A Phys.org a Cell Metabolism  c. szaklapban megjelent kutatás szerint a Cambridge-i Egyetem kutatói fedezték fel azt a  bizonyos gént, mely szerintük az evés iránti fokozott érdeklődésért felelő a labradorok legtöbbjénél. A POMC gén hiányos jelenléte a szervezetben az embereknél is felelős lehet az elhízásért.

A brit kutatók, az egyetem állatorvosai és genetikusai összesen 15 elhízott és 18 vékony testalkatú labrador génjeit vizsgálták meg. Pontosabban 3 olyan gént, melyről korábban már feltételezték, hogy befolyásolja az elhízást embereknél is. A 3 gén egyik a POMC gén volt, mely a legtöbb túlsúlyos kutyánál hiányos volt. Ezek miatt nem termelődnek azok az anyagok, melyek az étkezés utáni éhségérzetet megszüntetik. Tehát a kutya hiába eszik, mindig éhesnek érzi magát.

Érdekesség, hogy valószínűleg ennek a génnek is köszönhető, hogy a labradorok olyan jól képezhetőek segítő kutyának, munkakutyának. Sokkal jobban lehet őket ugyanis motiválni étel jutalommal – érveltek a brit kutatók.

Nagyobb mintát is megvizsgáltak ezután. 130 labradorból vettek mintát és azt az eredményt kapták, hogy a POMC gén hibáját hordozó kutyák átlagban 2 kilogrammal nehezebb voltak a többieknél. Ez a génhiba a labrador retrieverek 23 százalékát érinti. Megvizsgáltak további 38 kutyafajtát, de a simaszőrű retrievereken kívüle egyikben sem találtak hasonló POMC hibát.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy akkor is kordában lehet tartani egy labrador retriever súlyát, ha hibás POMC gént hordoz. A rendszeres testmozgás és a körültekintően megválasztott táplálás és jutalomfalatok segítségével meg lehet előzni az elhízást, mely a kutya számára komoly egészségügyi veszélyekkel jár.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dailymail.co.uk

Fotó: unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...