Saját KB bal
Saját KB jobb

A segítőkutyák csodálatosak: Oakley így ismeri fel a pánikrohamot és nyugtatja meg gazdáját

Mindenki behatóan ismeri a segítőkutyák egy részének feladatát: például a vakvezetőket vagy a kerekesszékes embereket támogató ebeket. Azonban már homályosabb világ a különböző rohamjelző állatok élete. Egy csodálatos felvételen most megismerhetjük, hogy működik a kutya és gazdája, amikor utóbbi pánikrohamokkal küzd. Oakley nemcsak azonnal felismeri a kezdődő pánik jeleit, de csodálatos módon meg is nyugtatja gazdáját a nehéz helyzetben.

Amber Oliver hivatásos kutya tréner. Ő maga is problémákkal küzd, ilyen a pánikroham, amely sok ember számára túllihegett reakciónak tűnhet, pedig komoly modernkori betegség, amely rengeteg embert érint.

Természetesen, ahogy szinte mindenben, ebben is fordulhatunk négylábú barátainkhoz, hogy segítséget kapjunk tőlük. A kutyák ugyanis képesek azonnal felismerni olyan – még az emberek számára is láthatatlan – tüneteket, mint a gyorsuló szívverés, a minimális testhőmérséklet emelkedés vagy a légzés megváltozása, amely mind a pánikroham tünete.

Amber saját maga képezte a most öt éves kutyáját, Oakley-t, akiről sikerült egy megható és egyben nagyon tanulságos videót készíteni. A lány éppen egy repülőtéren várakozott Kentucky-ban, és mindössze számunkra szinte észrevehetetlen testi jelek (arcát a kezébe helyezi) mutatták rajta, hogy szorong és nem érzi jól magát. Oakley azonban azonnal megérezte, hogy valami nincs rendben vele. Rögtön felült és megkezdte gazdája megnyugtatását.

Oakley egyetlen pillanatig sem tépelődött, és módszere egészen megható: mindenáron megpróbálja magára vonni gazdija figyelmét – ezzel elterelve a lány gondolatait saját félelmeiről. Amber később megmagyarázta, amit láthattunk:

– Oakley minden napomon segít nekem. Mindig figyel engem, és mindent elkövet, hogy megkapjam a segítségét, amikor csak szükségem van rá. –

Jó kutya vagy, Oakley, az összes társaddal együtt! Tisztelet!

 

 

A legfurcsább területeken is alkalmazhatnak segítő kutyákat:

Bajba került az epilepsziás lány, aki rossz módszert választott segítő kutyája kiképzésére

Kérdésessé válik a bírósági terápiás kutyák szerepe – befolyásolhatják a vallomások megítélését

Terápiás kutyákkal nőttek fel a stresszes gepárdok

(Kutyabarát.hu)

Forrás és képek: unilad
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...