Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tanultam Cesar Millantól?

Szubjektív beszámoló a nagyszabású Cesar Millan show-ról

Abban a szerencsében volt részem, hogy eljuthattam Cesar Millan, az ismert mexikói-amerikai „kutyasuttogó” tegnapi budapesti előadására. Sem kutyanevelési szakértőnek, sem Cesar-rajongónak nem mondanám magam, mégis azt gondolom, hogy ahhoz, hogy a kutyánkkal harmonikus, boldog kapcsolatunk legyen, érdemes megragadni egy ilyen lehetőséget, hiszen mindenből és mindenkitől lehet tanulni, pláne egy szakmájában ennyire komoly sikereket elért embertől, mint Cesar Millan.

Show must go on

Maga az előadás, – bár talán helytállóbb „show”-nak nevezni –  amelyet Cesar a fiai beonásával tartott a Papp László Sportarénában, a család témaköre köré szerveződött, „It’s all about family” címen. Hiszen a kutyák is családtagok, az ő érzéseiket, igényeiket és jóllétüket is számításba kell venni a család életének megszervezésekor, illetve minden családtag véleménye, érzése és igénye is nagyon fontos a kutyával kapcsolatban. Tehát, fontos, hogy mielőtt új négylábú családtagon gondolkoznánk, reálisan mérjük fel a helyzetet. Millan fiai egy kis geggel, ami szinte a stand-up comedy határait súrolta, előadták, hogy tipikusan hogyan érkezik egy kutyus az új családba: a gyerekek kutyát szeretnének, lehetőleg spánielt vagy boxert, és ebben az apuka is teljes mértékben partner. Az édesanya azonban nem szeretne kutyát, de ha mégis jön, akkor „minél kisebb, annál jobb”. Aztán Apu hazaállít egy édes, nagytestű kölyökkel, majd miután elmúlik a kezdeti lelkesedés, persze, kire marad a kutya napi ellátása, sétáltatása és a takarítás? Naná, hogy Anyára. Aki ezt az egészet nem is szerette volna…

Család és kutya

Lehet, hogy sokan nem értenek velem egyet, de azt gondolom, hogy a nők, a családanyák gyakran reálisabban látják az időmenedzsment és a családi élet témakörét. Ránk hárul a legtöbb háztartási teendő, és úgy általában a dolgok megszervezése, koordinálása. Tisztelet a kivételnek, de ritka az az eset, amikor a férfiak és a gyermekek is részt vesznek az életvitel megszervezésében. Nem arra gondolok, hogy Apuka nem mosogat vagy a gyerekek nem takarítják ki a szobájukat, hanem arra, hogy kire nehezedik a mentális teher, a koordináció feladata. Mi legyen a vacsora? Ki viszi a gyereket edzésre? Hova menjünk nyaralni? Hogyan jövünk ki a családi büdzséből? Új cipő kell az edzésre? Mit vegyünk Mici néninek karácsonyra? és a többi… „Családszervezőként” fel tudjuk mérni, hogy mire van kapacitás, és mi az, ami csak nekünk lesz plusz meló. Cesar Millan ügyfeleinek 80%-a nő. Hiszen kire fog maradni, hogy kialakítsa a család kutyájával a kapcsolatot?

A habitus

Ide kapcsolódik a második fontos üzenet, amely ezzel a problémakörrel, és aztán a rengeteg „megunt”, „kezelhetetlen” kutya helyzetével is összefügg, ez pedig a megfelelő kutya kiválasztása. Cesar Millan ezt az energiával magyarázza, azaz olyan kutya választását szorgalmazza, akinek az energiái hasonlóak a miénkhez. Számomra, aki ennél jóval földhözragadtabb ember vagyok, ez olyasmit takar, hogy a saját habitusunknak megfelelő tulajdonságokkal rendelkező kutyát válasszunk. Egy energikus, sportos, örökmozgó ember szuper gazdája lesz egy hasonló ebnek, rengeteget fognak együtt futni, kirándulni, sportolni. Jó kutyája lesz. Ezzel szemben, ha napi 10 órát dolgozol és a könyvek a legjobb barátaid, ugyanez a kutya hamar az agyadra megy, hiperaktív, kezelhetetlen lesz.

Pár hónapja gondolkozunk az örökbefogadáson, és nyáron beleszerettem egy fantasztikus mudiba. Tetszett az energikussága, a fáradhatatlansága és a lelkesedése. Milyen szuper lesz vele esténként futni, hétvégén nagyokat túrázni – gondoltam. Szerencsére, a környezetemben volt olyan, aki nem félt megmondani, hogy ez a kutya egyáltalán nem nekem való! Mit fog csinálni otthon, amíg én dolgozom, hiszen egy ilyen energiabombát nem vihetek magammal a munkahelyemre. És vajon tényleg minden reggel és este lenne időm lemozgatni? Azóta is hálás vagyok neki, hogy rádöbbentett: nekem nyugodt kutya kell. Az én és a családom életviteléhez fontos, hogy fegyelmezett és nyugodt kutyánk legyen.

A választás

Igen, a kutyaválasztáshoz kell önismeret, és fontos, hogy ne csak azért válasszunk ki egy kutyát, mert eleven és játékos. Cesar Millan arra tanít, hogy saját magadhoz illő kutyát keress, és a nyugalom, a távolságtartás egy kutya részéről egyáltalán nem rossz. Bízom benne, hogy akik ott voltak, és hallották az előadást, sokkal tudatosabban és megfelelő, reális önkép birtokában fognak új családtagot választani. Nem biztos, hogy a legjátékosabb, legelevenebb kölyök mindenki számára a jó választás.

A rossz választás miatt menhelyre kerülő kutyák aránya a válási statisztikákat közelíti, és ez óriási probléma. Gazdiként is nehéz megélni, ha nem működnek harmonikusan a dolgok a családban, és a kutya számára sem ideális ez. Fájdalmas törés, ha nem szeretik és esetleg megválnak tőle. Csányi Vilmos mondta nemrég a menhelyre került kutyákkal kapcsolatban, hogy kezdetben a kutyák még reménykednek, lelkesek és barátságosak, majd fokozatosan elveszítik az életerejüket és apátiába, depresszióba süllyednek.

Szerintem nem jobb az az eset sem, amikor az egész család a „kezelhetetlen” kutyához idomul, és ez megnehezíti a hétköznapokat. Lássuk be, a felelős kutyatartásra fel kell készülni, és már a választás során is felelősen, tudatosan kell mérlegelni. Mi, emberek vagyunk felelősek a kutyák sorsáért, ezért fontos az a munka, amelyen keresztül Cesar Millan az embereket képzi.

A mindennapok

Végül, megragadt bennem még az a gondolat, amely a kiegyensúlyozott napkezdésről szól. Azt hiszem, ez az, amelyet a mindennapokban is rendszeresen fogok fejleszteni. Cesar Millan szerint a napot nyugodtan, először önmagunkra figyelve kell indítani. Ezzel a gondolattal a jógában és a vallásban is találkoztam már, mégis, a mindennapokban sokszor elsiklom felette. A következő lépés egy alapos nyújtózkodás – a kutyánktól érdemes ellesni ezt a trükköt! Majd következik a testmozgás: séta, futás. Annyira egyszerű, és tényleg sokkal jobban indul az ember napja, ha egy kis időt szán erre, ráadásul a kutyánk is nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz. Bár egy egyszerű, hétköznapi üzenetről van szó, mégis azt gondolom, hogy napi szinten ennek a gyümölcséből fogunk a kutyámmal a legtöbbet profitálni. Ma nézett is rám nagyon, amikor utánozni kezdtem a nyújtózkodásban 🙂

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels. Videó: Cesar Millan – It’s All About Family promo.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...