Saját KB bal
Saját KB jobb
Kérdésessé válik a bírósági terápiás kutyák szerepe

Kérdésessé válik a bírósági terápiás kutyák szerepe – befolyásolhatják a vallomások megítélését

Egyre több ország alkalmaz terápiás kutyákat a bírósági tárgyalásokon, hogy a tanúkat megnyugtassák és segítsenek a vallomások megtételében egy-egy számukra kényelmetlen ügyben. Azonban egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy ha egy tanút egy kedves kutya társaságában együtt látják vallomást tenni, sok ember elfogultan fogja megítélni a hallottakat.

Kérdésessé válik a bírósági terápiás kutyák szerepe
Kérdésessé válik a bírósági terápiás kutyák szerepe

Mi is beszámoltunk arról a kezdeményezésről, hogy a bíróságokon is alkalmaznak terápiás kutyákat, hogy elsősorban a zaklatott gyermekek vagy a traumát átéltek könnyebben tudják elmondani a történteket a tárgyalásokon.

Az Egyesült Államokban 35 államban összesen 155 bírósági terápiás állat dolgozik az elmúlt években látványosan megemelkedett a számuk, ami igazolja, hogy valóban fontos támogatást tudnak nyújtani az áldozatoknak, tanúknak. Azonban mivel eddig a bíróságnak nem volt ezen a területen tapasztalata, ezt szintén az elmúlt években pótolták, és a látottak nem egyértelműen pozitív irányba mutatnak.

Kutatások bizonyítják: a kutya megnyugtat

A bírókat és a védőügyvédeket is megosztja a téma, mivel a kutya jelenléte a tanú mellett nagyon erősen megnövelheti a vallomás hitelességének látszatát, így nem lesz objektív a vádlott és a tanú megítélése. Több korábbi kutatás bizonyítja, hogy már az is pozitívan befolyásol bennünket, ha embereket kutyák jelenlétében látunk fotókon.

Kérdésessé válik a bírósági terápiás kutyák szerepe
Kérdésessé válik a bírósági terápiás kutyák szerepe

Az ügyvédek szerint a kutya jelenléte olyan együttérzést vált ki a jelenlévő emberekből a bíróságon, hogy az elveszi a lehetőséget az igazság és a hitelesség helyes megítélésében.

A kutyák egyre erősödő jelenlétének szükségességét igazolja, hogy a traumát átélt gyerekekkel csodát képesek művelni, megnyugtatják őket és segítenek elmondani olyan részleteket, amelyeket máshogy nem tudnának megtenni.

A gyermekkori zaklatás áldozatai legtöbbször zavarodottak, rémültek és zárkózottak, az pedig pláne nem segít, hogy az ügy hivatalos lefolytatása alatt többször vallomást kell tenniük, újra és újra beszélni kell az átélt borzalmakról.

Megoldás lehet a felmerülő kétségekre, ha a kutyákat a háttérben engedik dolgozni, támogatást nyújtani, de a tárgyaló teremben nem megengedett a jelenlétük. Ezzel azonban az a baj, hogy pont ott lenne rá a legnagyobb szükség: sokszor az elég szokott lenni, hogy valaki foghatja egy kutya pórázát. Valószínűleg a meghallgatás egész rendszerét kellene inkább átalakítani, hogy egy lelkileg megterhelő ügyben ne kelljen újra és újra vallomást tenni.

A kutyák befolyásolhatják a vallomások megítélését?

Kérdésessé válik a bírósági terápiás kutyák szerepeEgyelőre a kutatások nem bizonyították, hogy a kutya jelenléte befolyásolná a tanú megítélését, amit a bíróságon dolgozók kétkedve fogadtak, mert a tapasztalatok mást mutatnak. Úgy látják, hogy kutyával együtt az állítólagos áldozat ártatlanabbnak tűnik, és az esküdtek erősebb sajnálatot éreznek iránta, mert jobban elhiszik róla, hogy ő valóban áldozatként érintett az ügyben. Az esetek nagy részében biztosan így van, de a szakembereknek kötelessége felhívni a figyelmet azokra az esetekre is, amikor valakit igaztalanul vádolnak meg egy bűncselekménnyel. Az elfogulatlanság minden eseten kötelező érvényű, és ha ezt rontja a kutya jelenléte, akkor át kell gondolni az alkalmazhatóságukat.

Inkább arra próbálják felhívni a figyelmet, hogyha már ilyen mértékű szükség van a terápiás kutyákra a bírósági folyamatban, akkor sokkal inkább a bírósági ügyek működését kell átvizsgálni és módosítani. – Egy gyerek alapvetően szimpatikusabb, mint egy felnőtt. Egy gyerek kutyával még inkább szimpatikus. – kommentálták az ügyvédek.

(Kutyabarát.hu)

Forrás: usnews


Nutro kutyatáplálás

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...