Saját KB bal
Saját KB jobb

Bajba került az epilepsziás lány, aki rossz módszert választott segítő kutyája kiképzésére

Egy gazdi igencsak rossz módszert választott kutyája tanítására, így saját példáján keresztül mutatta be, mi történhet valakivel, akinek elutasítják rohamjelző kutyáját. Ezért osztotta meg tapasztalatait és tanácsait az interneten azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene viselkedniük az embereknek, ha egy segítőkutya egyedül közelít hozzájuk.

 

 

Sokan sajnos nem tudják megérteni, miért tilos munka közben zavarni egy segítőkutyát, ezért volt zavarba ejtő az a képzési módszer, amit egy lány kifejlesztett tanuló fázisban lévő segítő kutyájánál. Ha azonban valaki már olvasott a témában, akkor álmából felkeltve is tudja: segítő állatot békén hagyunk. Ráadásul sokan teljes joggal félnek azoktól a helyzetektől, ahol egy eb egyedül közelíti meg őket.

A kaliforniai Tessa mellett két és fél éve van Raider, aki eredetileg a hölgy autizmusa miatt került mellé, de sajnos körülbelül fél éve már epilepsziával is diagnosztizálták a lányt. Azelőtt sose volt rohama, de akkor három is volt egymás után.

Tessa szinte mindenre maga tanítja kutyáját, csupán heti egyszer vesz igénybe egy hivatalos segítőt a tréningezésre. Raider akkor is megnyugtatja, ha pánikroham jön rá, de epilepsziás rohamaikor is tudnia kell, mit tegyen.

Ha Tessa-ra rájön a roham, Raidernek az oldalára kell fordítania a lányt, megnyomni egy nála lévő figyelmeztető gombot és védeni Tessa fejét az esetleges sérülésektől.

De mivel Raidernek még új a helyzet, így Tessa arra is megtanította, hogyha neki rohama van, kutyája hagyja ott, találjon egy felnőttet, akitől segítséget kérhet. A későbbi eset bebizonyította: a lány nem gondolta végig eléggé az átmeneti megoldást.

Tessára nemrég sajnos nyilvános helyen jött rá a roham, aminek következtében elcsúszott és elesett. Kutyája azonnal felismerte a tanult helyzetet, otthagyta a lányt és segítségért indult. Amikor Tessa magához tért, elment megkeresni Raidert, akkor látta, hogy egy nő épp kiabál kutyájával. Tessa akkor jött rá, hogy az embereknek fogalma sincs, mit szeretne tőlük a hatalmas testű kutya, és esetleg joggal félhetnek is tőle, ha megközelíti és az orrával bökdösi őket.

Ezért döntött úgy, hogy az interneten osztja meg a vele történteket, ahol a visszajelzések igazolták: nem mindenki ért egyet az általa választott módszerrel. Tessa most azt találta ki, hogy egy feliratot rögzítene Raider felszerelésére, amire ez kerülne: „Ha egyedül vagyok, kövess engem!”

– Ha egy segítő kutya kísérő nélkül a közeledbe megy, az azt jelenti, hogy az embernek segítségre van szüksége. Ne ijedj meg, ne légy dühös, kövesd a kutyát! – Igyekszik átadni a lány a fontos üzenetet. De sajnos a tény tény marad: előfordulhat, hogy még egy gyakorlott gazdi is megijedne, ha egy hatalmas masztiff közelítene hozzá vészes közelségbe.

 

Cikkajánló:

A vakvezető kutya minden alkalommal titokban beviszi a kutyafelszerelés boltba vak gazdiját

Kik valójában a segítő kutyák? – Tisztázzuk a fogalmakat

Kényszeres simogatók – mikor NE simogassunk idegen kutyákat?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: huffpost

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...