Saját KB bal
Saját KB jobb

Terápiás kutyákkal nőttek fel a stresszes gepárdok

Bár a gepárdok alapvetően fenséges és veszélyes vadállatok, az embernek köszönhetően kihalás fenyegeti a fajt, így a vadvilági állatmentőknek mindent meg kell tenniük, hogy megóvják e csodás lényeket. Az egyik állatkertben ezért saját terápiás kutyát kaptak. 

A vadonban biztos mennének a dolgok a maga útján, de bezártságban nehézségekbe ütköznek a gepárdok. Zaklatottak, gondjaik vannak a szocializáció területén, a stressz pedig rontja a fajfenntartási ösztöneiket is.

A megoldás egészen váratlan helyről érkezett. A gondozók felismerték, hogy a gepárdoknak érzelmi stabilitásra van szükségük, amit a legjobban a terápiás kutyák tudnak megteremteni nekik.

„Valódi sikertörténet, ahogy az egyik faj megsegíti a másikat” – mondja Jack Grisham, a St Louis-i Állatkert vadvédelmi program koordinátora.

Janet Rose-Hinostroza, a San Diego-i Állatkert Szafari Parkjának vezetője szerint egy domináns kutya kifejezetten sokat tud segíteni a sokszor szégyellős gepárdoknak. A kutyák mankóként támogatják a vadállatokat, miközben szépen lassan átveszik a viselkedési modelljüket. Meg kell tanulniuk a boldog, vidám életfelfogást, és ezt kitől mástól tehetnék meg jobban, mint az ebektől.

Furcsa módon a kinti világban két, egymással szemben álló fajról beszélhetünk, hiszen a világon számos kutyafajtát tenyésztettek arra, hogy a nagy macska ragadozókat – gepárdokat, pumákat – távol tartsák az ember területétől és állatállományától. Mivel itt a két faj egyedei egész kölyökkorukat együtt töltötték, így testvérekként töltik napjaikat.

Azóta egyre több állatkert veszi át ezt a jól bevált módszert.

 

A kutyák rengeteg állatot képesek elfogadni:

Egyikük örökbe fogadta a kecskéket

Egy kutya pedig bengáli tigris kölyköket nevel

Ebédlopásnak indult, csodálatos barátság lett belőle

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Boredpanda
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...