Saját KB bal
Saját KB jobb

Akciós megunt szaporítós kutya – adnak hozzá kabátot!

Újabb gyöngyszem az internetes hirdetések között, ezúttal itthon: megunt mini yorkie – legyen az akármi – bár az eredeti ára alapján szaporítótól vették, a fotók alapján a fajtája sem biztos és még a gyereknek se kell, de jó vásárt köt az, aki megveszi, hiszen adnak hozzá ágyat meg kabátot. Magyarul kalap kabát: viheti, aki először kiperkálja, hogy a tulaj ne bukjon rajta túl sokat. 

Számtalan hirdetés kering a világhálón különböző okokból eladó kutyákról, akiket vagy egyszerűen meguntak vagy más volt a „bűnük”. Mindenesetre a hirdetések szövegezéséből sok mindenre következtethetünk, csak arra nem, hogy a kutyának értéke is lenne.

Illetve rosszul mondjuk, van értéke! 15 ezer forint, esetleg talajforgató traktortárcsára vagy hízó disznóra cserélhető. Ausztráliában nemrég Iphone-ért kaphattunk volna cuki keveréket. Most egy heves megyei piacos facebook oldalon tűnt fel az alkalmi vétel:

„mini yorkie kabáttal ággyal akció!! Karácsonyra vásároltam a kislánynak de nem foglalkozik vele! A fekhejét és a kabátot 15 ezerért vettem a kutyát meg 40 ért! De így egybe 30 ért oda adom plussz még kutya sampon is ját hozzá!” (a helyesírási hibákat az eredeti szövegből vettük át).

A gazdi esete a három lábú székkel

Egy jó gazda gondolkozik, és felméri, hogy mennyire ül stabilan a háromlábú széken: melyik az a három pillér, ami ahhoz kell, hogy felelős kutyatulajdonosként tudjon élni. A három pillér: a hozzáértés, az idő/energia és az anyagi biztonság.

A jó gazda nem a külső alapján dönt, hogy melyik kutyát vigye haza, hanem, hogy melyik alkalmazkodik a legjobban az élethelyzetéhez. Hiszen az állattal együtt élni jó, még is végig kell gondolnunk, hogy megvannak-e a lehetőségeink.

– Végig kell gondolnunk, hogy miért is akarunk állatot. A gyerekek kamaszkorukig nem tudnak egyedül foglalkozni az állattal, ezért fontos, hogy a szülő is vágyjon az állatra.

– Tudnunk kell, mi kell az állatnak. Minden állatnak szüksége van saját helyre, ami az övé, és ha arra van szüksége, akkor oda elvonulhat, megfelelő táplálékra, képzésre, egészségügyi ellátásra, és a szeretetre, amit minden nap megkaphat. Minél több sétára, játékra, nevelésre. A megfelelő terület álljon rendelkezésre, mozgásigényének eleget tegyen.

Mi a helyzet a hirdetésekkel?

A *visszaélésekre* vonatkozóan a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály, Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztálya monitorrendszert nem működtet. Internetes oldalakkal összefüggésben bejelentések legtöbbször a nagyobb *közösségi oldalakon* közétett fotókkal, videókkal kapcsolatban érkeznek a hatóságok felé. Azzal, hogy közösségi oldalon a felhasználók állatkínzással vagy egyéb bűncselekménnyel kapcsolatos hírt osztanak meg, nem követnek el bűncselekményt, a törvény ezt nem szankcionálja. Amennyiben a képről egyértelműen megállapítható, hogy azon valaki bűncselekményt követ el, és bejelentést tesznek az ügyben, természetesen az eset tisztázása érdekében a rendőrség eljárást folytat. Egy eset bejelentésekor tartalom tekintetében nincs semmiféle kritérium, azonban a  büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvényben meghatározott tilalmakra figyelemmel kell lenni. A tilalmakról a feljelentő a feljelentés megtételekor minden esetben tájékoztatást kap a rendőrségtől.

Mik azok a tartalmak, melyekkel kapcsolatban bejelentést lehet tenni?

A jelenleg hatályos büntető törvénykönyvben szankcionált állatkínzás és tiltott állatviadal szervezése bűncselekmény városi – Budapesten a kerületi rendőrkapitányságok hatáskörébe tartozik -, így a feljelentést a városi és kerületi rendőrkapitányságokon lehet megtenni. Ekkor célszerű, ha a feljelentő minél több információt, hang és képanyagot vagy videó felvételt összegyűjt a bejelenteni kívánt esetről, ami egyértelműen bizonyítja a fent nevezett bűncselekmények elkövetését.


Tudtad?

– Becslések szerint hazánkban a kutyáknak mindössze 5-10 százaléka ivartalanított. Amíg ez az arány nem javul jelentősen, addig nem várható áttörés a kóbor- illetve az állatmenhelyeken és az ebrendészeti telepeken gazdára váró ebek száma terén sem.

– Egy nem ivartalanított szuka és kan kutya, valamint ivaros leszármazottaik populációszabályozás nélküli sokasodása 6 év leforgása alatt akár 67 000 újabb állat születését eredményezheti. Egy ilyen képzeletbeli, 67 000 lakosú „kutyaváros” Magyarország 14. legnagyobb települése lenne. (forrás: SZIE)


 

Így ismerd fel a szaporítót

Gyártsunk tömegesen és nyilvánosan nem kívánt almokat – és tegyünk úgy, mintha ez egy jó dolog lenne

Magyar szaporítókról, piacról és csempészekről számol be a világsajtó

A felelős állattartó ivartalanít, nem szaporít

 

 

(kutyabarát.hu)
 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...