Saját KB bal
Saját KB jobb
Bruno képe a Pixabay -en.

Az UV sugárzás hatása a kutyák szemére és bőrére

Az emberekhez hasonlóan, a kutyák is ki vannak téve az UV sugárzás káros hatásainak, ami különösen a bőrükre és szemükre lehet veszélyes.

Akár csak az embereknél bőrproblémákat, például leégést, bőrrákot és idő előtti öregedést okozhat az UV sugárzás. A kutyák szeme is kimondottan érzékeny lehet a közvetlen és tartós napfényre, akár krónikus gyulladást is előidézhet.

Mikor nem elég a természetes védelem?

A kutyák bőre és szőrzete különböző mértékben nyújt védelmet az UV sugárzással szemben. A rövid szőrű vagy világos színű kutyák kevesebb természetes védelemmel rendelkeznek. Az ilyen kutyafajtáknál gyakrabban fordulnak elő napégéses esetek, ami nemcsak fájdalmas, de hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. A napégés tünetei kutyák esetében hasonlóak az embereknél tapasztaltakhoz: a bőr vörös és forró lesz, fájdalom jelentkezik, és a súlyosabb esetekben hólyagok is kialakulhatnak.

Szükséges-e speciális a védelem a közvetlen napfény ellen?

Bizony kutyáinkat is óvni kell a közvetlen és erős napfénytől. Az egyik leghatékonyabb módszer, ha korlátozzuk a kinti tartózkodást a legforróbb órákban, általában 10:00 és 16:00 között. Emellett fontos, hogy mindig biztosítsunk árnyékos helyet számukra, ahol hűsölhetnek és elkerülhetik a közvetlen napsugarakat. Speciális napvédő krémek is kaphatók  már kutyák számára, amelyek hasonlóan működnek, mint az embereknek szánt naptejek. Ezeket a krémeket különösen a világos színű vagy ritkább szőrű területekre, például az orra, fülekre és hasra érdemes felvinni. Fontos azonban, hogy csak kimondottan kutyáknak készült termékeket használjunk. Az emberi fényvédő krémek olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek mérgezőek lehetnek a kutyák számára.

A legérzékenyebb kutyafajták

Nem minden kutya egyformán érzékeny tehát az UV sugárzásra, bizonyos fajták nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A rövid szőrű és világos színű fajták, mint például a bulldogok, dalmaták, whippetek és a staffordshire bullterrierek különösen hajlamosak a napégésre és a bőrproblémákra. Külön említést érdemel a kínai kopaszkutya, amely az egyik legérzékenyebb fajta az UV sugárzással szemben. Ennek a fajtának szinte teljesen hiányzik a szőrzete, ami minimális védelmet biztosít a nap káros hatásaival szemben. Az ő esetükben a napégés és a bőrproblémák kockázata rendkívül magas, ezért különösen fontos, hogy megfelelő védelmet nyújtsunk számukra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: PetMd

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...