Saját KB bal
Saját KB jobb

A rövid orrú kutyák rosszabbul alszanak – egy tanulmány szerint

A rövid orrú vagy brachycephal fajták (pl. mopsz, francia bulldog, angol bulldog) számos, a tenyésztésükből eredő egészségügyi problémától szenvednek. A Brain Structure and Function című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a megrövidült koponya alvászavarokat is okoz. A rossz alvásminőség pedig számos más problémához vezethet.

A rövid orrú kutyák alvási szokásai

A kutatók elektroencefalogram (EEG) méréseket végeztek, miközben a kutyák aludtak. Ez egy nem invazív eljárás, amely során elektródákat helyeznek a kutyák fejére, és így mérik az agyi aktivitást. A kutyákat a gazdikkal együtt egy sötétített szobában hagyták, és az volt a feladatuk, hogy kényelmesen elszundikáljanak. Választhattak, hogy ezt ágyban vagy egy szőnyegen szeretnék megtenni.

A kutatók azt találták, hogy a rövid orrú kutyák alvás közben más hullám mintázatot produkáltak mint a többi eb. A delta hullámok megnövekedett száma és a béta hullámok alacsonyabb száma volt többek között jellemző. A hullámok mintázata nagyon hasonlított az olyan embereknél mért mintázatokkal, akiknek alacsony intelligenciája van. Valószínűleg azért, mert ez a fajta alvásmintázat a fehérállomány elvesztéséhez vezet. A fehérállomány az agy azon része, amely az agy különböző területei közti kommunikációt lehetővé teszi.

Azt is megállapították, hogy a rövid orrú kutyák több időt töltöttek gyors szemmozgásos (REM) alvásban, mint nem-REM alvásban. Bár a kutyák alvásmintázata eltér az emberétől, az egyedfejlődésben mindkét fajnál jellemző, hogy a REM-alvás relatív időtartama a fejlődés során csökken. Tehát, a csecsemők és a kölyökkutyák több időt töltenek REM alvásban. Ez az időtartam fokozatosan csökken, ahogy elérik a felnőttkort. Ebből a kutatók úgy gondolják, hogy a brachycephal kutyák agya valószínűleg „gyermekibb”, valamilyen szinten fejletlenebb, mint a többi fajtáé.

A kutatók azt is észrevették, hogy a lapos orrú fajták egyedei több időt töltöttek alvással. Ezt azzal magyarázzák, hogy a rosszabb minőségű, kevésbé pihentető alvásból több kell. Ezért fordulhat elő, hogy nappal is álmosabbak ezek a kutyák.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/flat-faced-dogs-sleep; Kép: Photo by Kervin Edward Lara: https://www.pexels.com/photo/cute-dog-sitting-in-apartment-4452255/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...