Facebook/Bobi Portugal

Hivatalosan is megfosztották Bobit a világ legidősebb kutyája címtől

Mégsem Bobi a világtörténelem legidősebb kutyája, aki gazdái szerint tavaly 31 évesen halt meg.

Bobi, a portugál masztiff tavaly halt meg, gazdái szerint ekkor már 31 éves volt. Még halála előtt megkapta a világ legidősebb kutyája címet, hivatalosan is bekerült a Guinness Rekordok könyvébe. A kutya halálát követően azonban fellobbant a vita a laikusok és az állatorvosok között. Utóbbiak többsége azt állította, hogy lehetetlen, hogy egy kutya ennyi ideig éljen. Bobi nem csak a világ legidősebb, hanem a világtörténelem legidősebb kutyájaként szerepelt a Guinness rekordok között.

Bobi 31 éves és 5 hónapos volt gazdái szerint, amikor meghalt. Az állatorvosok egyöntetű véleménye arra sarkalta a vizsgáló bizottságot, hogy újra megvizsgálják a kutya életkorát alátámasztó bizonyítékokat.  A vizsgálat végén a bizottság úgy döntött, hogy megváltoztatják korábbi döntésüket, mert nem tartották egyértelműen bizonyítottnak a kutya korát. Elsősorban az állatorvosok véleményére alapoztak, mely szerint Bobi állítólagos életkora emberi évben számítva több mint 200 évet jelent. A tudomány mai állása szerint képtelenség, hogy valaki ennyi ideig éljen.

Bobi születési évét sem sikerült minden kétséget kizáróan és hitelesen igazolni. A portugál háziállatok nyilvántartásában szereplő adat a gazdi önbevallásán alapul. Mikrocsipet akkor még nem alkalmaztak, legkorábban 2008-ban kerülhetett a kutyába, amikor Portugáliában bevezették a használatát. A végső lökést pedig az adta meg, hogy a legnagyobb brit állatorvosokat tömörítő szervezet egyik vezető állatorvosa kijelentette, hogy 18 000 tagjuk közül egyetlen állatorvos sem hiszi el, hogy Bobi ennyi ideig élt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Guardian 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...