Gabi képe a Pixabay -en.

DNS teszttel azonosítják az utcán hagyott kutyakaki gazdáit Olaszországban

Az utcán talált kutyakaki gazdáit ez alapján fogják beazonosítani és megbüntetni egy olasz tartományban.

Úgy tűnik, a kakitündér Olaszországban sem létezik, az utcán hagyott kutyakaki viszont ott is komoly problémát okoz. Legalábbis erre utal az projekt, amit Bolzanóban részletesen kidolgozták és már a gyakorlati megvalósításához is hozzákezdtek. A festői Dolomitokban fekvő Bolzanóban sok turista is megfordul, a város vezetése pedig megelégelte a rengeteg panaszt, ami az utcán „felejtett” kutyakakik miatt érkezett hozzájuk. Hiába lehetne büntetést kiszabni ezekre a tulajdonosokra, az esetek elenyésző részében sikerül csak tetten érni a felelőtlen gazdikat. Maradt tehát a bosszankodás, a panaszok kezelése és a takarítás.

DNS adatbázis kötelező regisztrációval

A város vezetése úgy döntött, hathatósabb rendszerre van szükség. Ezért hozzáfogtak egy DNS adatbázis kiépítéséhez. A városban és a környező településekre kiterjedő régióban minden gazdinak kötelezővé tették, hogy végeztessenek el egy DNS tesztet kutyájukkal. A kutya DNS profilja pedig bekerül egy komplett adatbázisba. A közterületet rendben tartó dolgozók pedig ezen túl begyűjtik a kutyakakikat, majd elküldik őket elemzésre, a felelőtlen gazdi pedig egyértelműen beazonosíthatóvá válik az adatbázis segítségével. A büntetés így már könnyedén kiszabható, amely 50 eurótól akár 500 euróig is terjedhet.

A  DNS teszt akár 100 euróba is kerülhet, azonban aki nem csináltatja meg, márciustól közel 1000 eurós bírságra számíthat. Az intézkedés közel 40 000 kutyát érint, eddig nagyjából 10 000 kutyát már sikerült is regisztrálni. A DNS-regisztráció eddig önkéntes volt, márciustól azonban kötelező lesz. Az ötlet és a megvalósítás nem teljesen új. Próbálkoztak már vele London egyes részein, a spanyolországi Tarragona városában, Seattle-ben és Tel-Avivban is. A londoni tapasztalatok azt mutatták, hogy a parkokban 50 százalékkal csökkent a kutyakaki mennyisége.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: independent

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...