Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen személyiség a kutyád? Az öt személyiségtípus bemutatása – 2. rész

Az, hogy egy kutya milyen személyiség, egyáltalán nem mindegy. Mint minden jelentőségteljes kapcsolat esetében, a kapcsolat minőségét meghatározza a résztvevők személyiségének harmóniája vagy éppen ellentétei. Dr. Mohammad Amirhosseini és munkatársai 70 000 kutya viselkedését leíró beszámolók alapján, egy mesterséges intelligencia alapú algoritmus segítségével 5 különálló kutya személyiségtípust különítettek el. Ezek bemutatását folytatjuk az alábbiakban. (Az eredeti tanulmány a Nature folyóirat online felületén, IDE KATTINTVA érhető el.)

Távolságtartó / erős vadászösztönű (Aloof / Predatory)

A távolságtartó/erős vadászösztönű kutyáknál alacsonyabb a kötődés/figyelemkeresés szintje. Ez abban nyilvánulhat meg, hogy a kutya önállóan is kiválóan elvan, nem keresi a gazdi közelségét, független. Részben ez a független személyiség az oka, hogy a problémáikat is maguk intézik, ezért gyakoribb az összetűzés és az agresszió más kutyákkal szemben. Illetve, a ragadozó viselkedés, a vadászat, vadak és más állatok kergetése, elejtése is. A függetlenségükből adódik, hogy nehezebben képezhetők, mivel nem akarnak megfelelni a gazdinak, és a saját prioritásaikat állítják fel.

Tipikusan ők azok a kutyák, akik nem azért nem jönnek, mert nem értik, hogy hívják őket, hanem azért, mert úgy vélik, amit éppen csinálnak, az fontosabb. Ezek a kutyák igénylik a saját teret és az önállóságot, mégis fontos, hogy megtanítsunk őket a szabályokra. Olyan gazdával tudnak együttműködni, aki teret képes adni nekik, az ösztöneiket megfelelő munkába vagy feladatba tudja terelni, és végtelenül következetes. Meg kell találnia a módját annak, hogyan motiválja és jutalmazza azt a kutyát, akinek a legnagyobb jutalma a szabadsága és a független döntései, nem pedig egy jutalomfalat vagy közös séta.

Reaktív / határozott (Reactive / Assertive)

A reaktív/határozott kutyák több területen is fokozottan agresszív viselkedést mutatnak. Ide tartozhat a családtagokkal szembeni agresszió is. A reaktív kutyák hajlamosak agresszívvá válni, ha a gazdák megszidják őket vagy kiabálnak velük. Ezen kívül, az átlagosnál gyakrabban és jobban félnek a hirtelen hangos zajoktól, például a porszívó bekapcsolásától vagy egy leejtett tárgy puffanásától a padlón.

„Ezek a kutyák tudják, hogy mit szeretnek és mit nem, és képesek ezért támadni is” – mondja Birch. „Jellemvonásaikat generációk során tenyésztették bele bizonyos munkakutyákba. Egy pásztorkutyának például tisztában kellett lennie a ragadozókkal, és nem szabadott megijednie, ha a jószág védelmében szembe kellett szállnia vele.”

A reaktív kutyák esetében fontos, hogy azonosítsuk azt az ingert, amire a kutya bekapcsol. Ebben segíthet, ha tisztában vagyunk a fajta eredetével, eredeti feladataival. Ezt a kiváltó ingert célszerű elkerülni, illetve olyan tréninget alkalmazni, amely segít, hogy a kutya agresszióját kezeljük vagy megfelelő csatornákon vezessük le. Ebben a tekintetben az agresszív technikák nem eredményesek! Olyan viselkedésmódosító tréningre van szükség, amely a kutyával való együttműködésre és bizalomra, illetve a hatékony menedzsment technikákra épít. Ezek a kutyák olyan gazdával működhetnek jól, aki határozott vezető, és akire a kutya képes bizalommal felnézni, mert képes megmutatni neki, hogyan boldogulhat a világban.

Nyugodt / barátságos (Calm / agreeable)

Ez a személyiség az ideális családi kutya. Nem kergeti a macskákat, nem megy a vad után és gyorsan tanul olyan trükköket, amik tetszenek a gazdinak. Könnyű velük együttélni, alkalmazkodnak sokféle helyzethez, és gyerekekkel is jól kijönnek. Nem félősek, nem túl energikusak és nem szélsőségesek. Az ideális gazdi egy nyugodt és barátságos kutyának bárki lehet. A lényeg, hogy értékelje a kutyát úgy, ahogy van, és lehetőség szerint ne törekedjen profi kutyasport vagy munkakutyás karrierre.

Emily Birch szerint a nyugodt kutyák általában ideális családi kutyák, mert jól érzik magukat a kisgyerekek közelében is. Társak lehetnek idősebb embereknek is, mivel képesek felvenni a lassabb tempót, és tudnak alkalmazkodni az esetlegesen változó életkörülményekhez, amit például az átmeneti kevesebb séta vagy az unokák látogatása jelent.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/ai-discovers-dog-personalities-news;  Képek: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/smiling-african-american-female-stroking-dog-on-sofa-5256176/; Photo by Meruyert Gonullu: https://www.pexels.com/photo/smiling-woman-and-purebred-shiba-inu-dog-resting-on-couch-6589021/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...