miezekieze képe a Pixabay -en.

Valójában ilyen a világ egy állat szemén keresztül

Brit és amerikai tudósok olyan úttörő technológiát mutattak be, amely lehetővé teszi, hogy a világot az állatok szemén keresztül érzékeljük, méghozzá eddig nem látott pontossággal.

A technológia egészen újszerű hardvert és szoftvert kombinál az állatok által látott színek rögzítéséhez és reprodukálásához. Ezzel pedig dinamikus és sokoldalú megközelítést biztosít az állatok egyedi vizuális perspektívájának megértéséhez. Az állatok színlátásának hagyományos ábrázolási módszerei a hamis színképekre támaszkodtak. Ezek bár megbízhatóak, korlátokba ütköznek, például csak állóképekkel és meghatározott fényviszonyok mellett működnek.

Az új technológia valóban egyedülálló

A Daniel Hanley (George Mason University) és Vera Vasas (Queen Mary University of London) által vezetett kutatócsoport innovatív megközelítése ezekkel a korlátokkal akar leszámolni.A technológia lényege, hogy a fényt két kamera között osztják fel. Az egyik az ultraibolya fényre, a másik a látható fényre érzékeny. Egy optikai üvegből készült sugárelosztót alkalmaznak, amely visszaveri az UV-fényt, miközben átengedi a látható fényt. Ez az elrendezés lehetővé teszi négy különböző hullámhosszú tartomány – az ultraibolya, a kék, a zöld és a vörös – fényének egyidejű rögzítését.

A kamerákból nyert adatokat ezután egy szoftver dolgozza fel, amely az állat ismert fotoreceptor-érzékenységének megfelelő „érzékelési egységekre” alakítja át. Ez az áttörés lehetővé teszi olyan állóképek és precíz mozgó videók készítését, amelyek pontosan ábrázolják az állatok által érzékelt színeket. A PLOS Biology című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók mézelő méheken és UV-érzékeny madarakon tesztelték rendszerüket, és a környezeti körülményektől függően 92% és 99% közötti pontosságot értek el.

A csapat elképzelései szerint újszerű technológiájukat a jövőbeni természetfilmek javítására is alkalmazzák. A fejlesztést a National Geographic Society finanszírozásával és Neil Losin díjnyertes természetfotóssal folytatják tovább, hogy feltárják a rendszerükben rejlő hatalmas lehetőségeket a természeti világ vibráló színeinek megörökítésében.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheIndependent

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...