Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: Pixabay: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fa-termeszet-nyar-allat-271932/

Kotorékozásra fogott be kölyökrókákat, felfüggesztett börtönt kapott

Állatkínzás és orvvadászat miatt ítéltek egy férfit felfüggesztett börtönbüntetésre Tamásiban.

Állatkínzás és orvvadászat miatt másfél év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt a Tamási Járásbíróság egy Tolna vármegyei férfit. A Szekszárdi Törvényszék közleménye szerint a férfi rókákat és borzokat fogott be illegálisan és tartott rossz körülmények között. Az ítélet jogerős.

Kotorékozásra fogta be az állatokat

Vadászkutyái számára, kotorékozásra engedély nélkül fogta be az állatokat. Tartásukat egy pici, egy négyzetméteres vasketrecekben oldotta meg, mely rendkívüli szenvedést okozott nekik. Néhány egyed el is pusztult. A negyvenes éveiben járó férfi Nagyszokolyon műkotorékozó pályát épített ki jagd terrier kutyái kiképzésére. Ehhez pedig élve fogó csapdával rókákat és borzokat fogott be. A pályát nem csak ő, hanem a Jagd Terrier Klub tagjai is használták kutyáik felkészítéséhez.

Az elítélt 2023 februárjában 3 felnőtt és 14 kölyök rókát, illetve 3 borzot fogott be a környék vadászterületéről és présházánál. A rendőrség 2023. május 13-án csapott le a férfire, amikor  tizennégy ember 23 jagd terrierrel érkezett Nagyszokolyra műkotorékozásra. A helyszíni szemle során megállapították, hogy a fogva tartott állatok rendkívül soványak voltak. Szőrük hiányos, testük ürülékkel, légylárvákkal és bomló ételmaradékkal szennyezett volt. Víz és élelem nem volt előttük, valószínűleg 7-10 napja nem kaptak enni.

A nem higiénikus tartási körülmények alkalmasak voltak arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozzák, emellett mindez rendkívüli szenvedéssel és fájdalommal járt számukra – írta a törvényszék.

A törvényszék azt is kiemelte közleményében, hogy a műkotorékozó pálya építése és üzemeltetése nem engedélyköteles, a műkotorékozást nem tiltja jogszabály, de az állatok befogása vadászatra jogosult engedélyével történhet, amit az elítélt nem szerzett be.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, megbánó magatartását, megromlott egészségi állapotát, továbbá azt a tényt, hogy a nyomozás ideje alatt felszámolta az állatok tartását szolgáló ketreceit. A bíróság mindezek eredményeként a négy és fél évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekmény esetében a cselekmény tárgyi súlyára, a bűnösség fokára, illetve a számba vett enyhítő körülmények túlsúlyára is tekintettel a középmértéket el nem érő szabadságvesztés kiszabását – továbbá annak végrehajtásának felfüggesztését – ítélte meg szükséges, egyben célravezető szankciónak az egyéni és az általános bűnmegelőzésben testet öltő büntetési célok érvényre juttatása érdekében.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Szekszárdi Törvényszék 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...