Saját KB bal
Saját KB jobb
Frank Berg képe a Pixabay -en.

Csökkenti az időskori demenciát egy háziállat tartása

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint egy háziállat gondozása - különösen az egyedülálló és idős emberek körében - segíthet lassítani a kognitív hanyatlás mértékét és csökkenti időskori demenciát.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint egy háziállat gondozása – különösen az egyedülálló és idős emberek körében – segíthet lassítani a kognitív hanyatlás mértékét és csökkenti időskori demenciát.

Azt a legtöbb kutyatartó tudja, hogy négylábú kedvenceink milyen módon képesek emelni galádjuk fittségi szintjét. Egy brit tanulmány szerint a háziállatok ezen kívül rendkívüli módon képesek csökkenteni az időskorúak kognitív hanyatlását is. A JAMA Neurology című szaklapban közzétett eredmények szerint azonban a háziállat-tartás csak az egyedül élő idős felnőttek esetében jár együtt a kognitív képességek lassabb hanyatlásával. Azoknál ez nem volt kimutatható, akik más emberekkel együtt éltek.

A kutatás menete

A kutatásban résztvevőket évente vetik alá különböző verbális és memória teszteknek. Mérik a beszédkészségüket és az emlékezőképességüket. Ezek a készségek létfontosságú a mindennapi feladatok elvégzéséhez és az időskori függetlenség megőrzéséhez. A vizsgálat kimutatta, hogy az egyedül élő embereknél volt a legjelentősebb a szellemi hanyatlás. Ezt azonban nagymértékben ellensúlyozta, ha az egyedül élő személy háziállatról gondoskodott. Dr. Yanzhi Li, a kutatás vezető szerzője kifejtette, hogy a magány a demencia ismert kockázati tényezője, és a háziállatok segíthetnek a társadalmi elszigeteltség és a kognitív hanyatlás problémáján.

Nem csak a genetika az oka a demenciának

Az eredmények alig néhány nappal az Exeteri Egyetem és a Maastrichti Egyetem különálló tanulmányának közzététele után érkeztek, amelyek szerint a társadalmi elszigeteltség a korai demencia számos kockázati tényezője közül az egyik. A tudósok korábban úgy gondolták, hogy a genetika az egyetlen oka a demencia kialakulásának – különösen a korai stádiumban szenvedőknél.

Az exeteri és a maastrichti kutatócsoport azonban felfedezte, hogy az egészségügyi problémák, a szegénység és az oktatás hiánya mellett a magány és a depresszió is kulcsszerepet játszik. Egy háziállat gyógyírt nyújthat a magány, az elszigeteltség és a depresszió problémájára is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: euronews

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...