Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet, hogy tudnak számolni a kutyák?

Hát, persze, hogy tudnak számolni! Vágja rá minden gazdi, aki vett már két jutit a kezébe, és tapasztalta, hogy addig bizony nem megy az eb sehova, amíg mindkettőt meg nem kapta. Hiszen ezt minden kutya tudja. Kérdés azonban, hogy a hétköznapi megfigyelésünk helytálló-e. A viselkedéstudományokban ismeretes Okos Hans esete. Okos Hans egy ló volt, aki állítólag, tudott számolni. Akit érdekel bővebben az története, a paci Wikipedia oldalán tájékozódhat. A jelen történethez elég annyi, hogy Okos Hans egyfajta piros zászló, amit akkor kell meglengetnünk, ha megfigyeléseinkből túlzó következtetéseket vonnánk le.

Szóval, az, hogy tudnak-e a kutyák számolni, tudományos szempontból még nem bizonyított. Bár, laikusként megfigyelhetjük, hogy egyes kutyáknak van időérzékük, illetve „számon tartják” a jutalomfalatokat. Azt is, hogy a másik kutya mennyit kapott. Sőt, a legtöbb kutya a nagyobb mennyiségű ételhez megy oda a kisebb mennyiségű helyett. De lássuk, mi a helyzet tudományos fronton.

Egy 2019-es tanulmány szerint a kutyák természetes módon értik a számosságot, ahogyan az emberek is. E képesség meglétének megállapításához az Emory Egyetem kutatói funkcionális mágneses rezonanciás képalkotással (fMRI) 11 kutya agyát vizsgálták, miközben váltakozó pont elrendezéseket villantottak fel nekik egy képernyőn. Annak érdekében, hogy a kognitív reakcióik kizárólag a pontok számához kapcsolódjanak – azaz, kiküszöböljék az Okos Hans esetében fennálló külső tényezőket –  minden változót kontrolláltak. A vizsgálatban résztvevő kutyák egyike sem részesült előzetes képzésben, és mindegyikül különböző fajtájú volt.

A 11 kutya közül nyolcnál a kutatók megnövekedett aktivitást észleltek a parietotemporális kérgi területen. Ennek funkciója hasonló az emberi parietális kéregéhez, amely az alapvető számmennyiségek spontán feldolgozásának képességéért felelős. Bár sokaknak mumus a matematika, a számosság készsége velünk született. Ennek a tanulmánynak az első szerzője, Gregory Berns szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kutyáknál is így lehet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/dog-counting-study; Kép: Photo by Nancy Guth: https://www.pexels.com/photo/photography-of-three-dogs-looking-up-850602/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...