Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Agatha on Unsplash

Hat betegség, amit a kutyák képesek kiszagolni

A kutyák képességei közül talán a kiváló szaglásuk a leginkább lenyűgöző. Elképesztő dolgokat képesek kiszagolni, köztük súlyos betegségeket is.

Ma már szinte hétköznapi dolognak számít, hogy egy elveszett ember kutatására kutyákat vetnek be. Vagy az, hogy kábítószert és robbanóanyagot is kutyák keresnek meg és azonosítanak be az embernek. Sőt ma már a kiber bűnüldözésben is egyre nagyobb szerepük van. Képesek ugyanis megtalálni olyan elrejtett adathordozókat, melyeket a rendőrök a legalaposabb házkutatás ellenére sem találnak.

A kutyák szaglása az emberi élet számos területén tesz nélkülözhetetlen szolgálatot és az orvosi kutatások világában is egyre fontosabb szerepet játszik. A kutyák számos betegséget képesek kiszagolni, pontosabban a betegséggel járó kémiai folyamatokat képesek érzékelni az emberben, amit az adott betegség vált ki.

Egyedülálló eredmények

Becslések szerint a kutyák szaglása tízezres nagyságrenddel érzékenyebb, mint az emberi szaglás. Közel 300 millió szaglásérzékelő található az orrukban, az embernek mindössze 5-6 millió. Ez a kivételes képesség lehetővé teszi számukra, hogy rendkívül alacsony koncentrációban is észleljenek szagokat. Bár legtöbben a kutyát keresési és mentési műveleteknél, valamint drogkeresésnél használják, az orvosi kutatások terén is fontos szerepet töltenek be. Egyre több kutyát képeznek arra, hogy konkrét orvosi betegségeket azonosítsanak emberben a szaglásuk alapján.

Hat betegség, amit a kutyák képesek azonosítani az emberben.

Rák: Egy megfelelően képzett kutya bizonyítottan tudja azonosítani a tüdő-, mell- és petefészekrákot a lehelet vagy a vizelet szagából.

Diabétesz: A cukorbetegségben szenvedő emberek gyakran tapasztalnak vércukorszint ingadozásokat, ami egyedi szagot eredményez a leheletükben és az izzadságukban. Egy jelző kutya képes felismerni ezt és riasztja gazdáját, ha vércukorszintje veszélyesen alacsony vagy éppen magas.

Migrén: A migréntől szenvedő emberek néha saját maguk is érzik, hogy a roham előtt megváltozik a testszaguk. Ma már képeznek ki kutyákat kifejezetten migrén riasztásra . Ők előre jelzik a rohamot, még azelőtt, hogy a beteg érezne bármi változást. A beteg így időben be tudja venni a szükséges gyógyszerekt.

Epilepszia: Az epilepszia rohamot jelző kutya szintén a testszagról ismeri fel a közeledő rosszullétet, de ők például a viselkedésben történt változást is észlelik. Egy epilepsziás beteg számára rendkívül fontos, hogy ne váratlanul érje a roham.

COVID-19:  a koronavírus járvány kirobbanása után nem sokkal elkezdték képezni a fertőzést kiszagoló kutyákat. Viszonylag gyorsan be is vetették őket a reptereken, és elképesztő eredményeket produkáltak. Gyorsan kiderült, hogy már akkor is kiszagolják a vírust az emberben, mikor a PCR teszt még nem képes jelezni.

Parkinson-kór: Viszonylag új felfedezés, hogy a kutyák a Parkinson-kór jelenlétét is képesek azonosítani az emberi szervezetben. Egyre több kutyát képeznek erre is, hiszen ez a képesség óriási segítséget jelenthet az orvosoknak a diagnosztizálási folyamatban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: thedogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...