Instagram

Meghalt Zeusz, a világ legnagyobb kutyája

A Befordban (Texas) élő dán dog 2022-ben kapta meg a Guinness Világrekordok könyvében a világ legmagasabb kutyája címet. Zeusz három évet élt.

Zeusz, a dán dog közel 105 centiméteres magasságát senki nem tudta megközelíteni az elmúlt években. Három éves korában halt meg, ami még az ilyen nagytestű kutyáknál is tragikusan fiatal kor. Tüdőgyulladás miatt vesztette életét. Az USA Today szerint a betegség egy csontrák-műtétet követően jelentkezett.

Több egészségügyi problémával is küzdött

Halálát több egészségügyi probléma előzte meg. Idén augusztusban Zeusznál csontdaganatot diagnosztizáltak az orvosok. Azt javasolták, hogy amputálják a kutya jobb első lábát. Zeusz gazdája, Brittany Davis, egy GoFundMe oldalt indított a kutya műtétjének finanszírozására. Célja 8 000 dollár volt, végül 12 000 dollárt gyűjtött össze. Szeptember 7-én Zeusznál elvégezték az amputációt. A kutya állapotáról gazdája az Instagram oldalukon adott hírt követőiknek. A műtét után közvetlenül még pozitívan nyilatkozott:

„Jól van…Felébredt az altatásból, és sok fájdalomcsillapítót kapott. A hétvégéig itt marad, de nagyon jól van, és mindenki nagyon szereti őt.”

Azonban mindössze három nappal később az orvosok felhívták Davis-t. Elmondták neki, hogy Zeusznál komplikációk léptek fel. Étvágytalan és kedvtelen lett.  Az orvosok megállapították, hogy egy általános állapotromlás indult el a kutyánál, az okát ekkor azonban még nem tudták.

Azonnali vérvizsgálatot és mellkasröntgent végeztek. Kiderült, hogy a kutya aspirációs tüdőgyulladásban szenved, ami azt jelenti, hogy kutya tüdejébe baktériumok és folyadék került. Sajnos az antibiotikumos kezelés sem segített. Bár gazdája szerint Zeusz keményen küzdött az életben maradásért, a betegség sajnos legyőzte óriási szervezetét.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: dogtime

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...