Saját KB bal
Saját KB jobb
Facebook/electronicdetectionk9

Új generációs keresőkutyák a kiberbűnözés elleni harcban

Elektronikai eszközök megtalálására kiképzett keresőkutyák segítik a rendőrséget a kiberbűnözés elleni harcban.

A keresőkutyák újabb területen bizonyítják rátermettségüket és nélkülözhetetlenségüket. Az új generációs keresőkutyákat elektronikai eszközök kiszagolására képzik ki, így óriási segítséget tudnak nyújtani a kiberbűnözéses esetek bizonyítási folyamatában.

Pedofil bűnözőt buktatott le a fiatal keresőkutya

Hidu, a frissen vizsgázott elektronikai eszközöket kereső kutya egy nemzetközi összefogás keretén belül segítette a hatóságokat. Szimatának köszönhetően kerültek elő azok az adathordozók, melyek bizonyítékot szolgáltattak a vádemeléshez. Jason Maatman, egy ismert holland pedofil bűnöző Mexikóvárosba menekült a holland hatóságok elől, akik bizonyíték hiányában nem tudták őrizetben tartani. A mexikói rendőrök elfogták ugyan egy buszmegállóban, de tudták, ha nem kerülnek elő a bizonyítékok, el kell engedniük.  A letartóztatás pillanatait itt látjátok:

Hidu bevetésen

A hatóságok az utcai térfigyelő kamerák segítségével eljutottak a tettes bérelt lakásához és a házkutatási engedélyt is megkapták. Ekkor látott munkához Hidu, akit kicsi kölyök kora óta arra képeztek a Jordan Detection K9 akadémián, hogy kiszagolja az elektronikus eszközöket. Ezek a kutyáka trifenilfoszfin-oxid ( TPPO) nevű anyagot ismerik fel,  amely egy pendrive-okban és memóriakártyákban használt kémiai bevonat. A vegyi anyag megakadályozza, hogy az eszközök túlmelegedjenek. Jellegzetes szaguk van, amelyet a Hiduhoz hasonló kutyák felismernek. Hidu megtalált egy elrejtett mobiltelefont és több merevlemezt is olyan helyeken, melyek az ember számára nagyon nehezen elérhetők. Összességében több mint négy terabájt , gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó anyagot talált.

Hidu munka közben:

Egyre nagyobb szükség lesz rájuk

A kiberbűnözés világában egyre nagyobb szükség lesz a Hidu-hoz hasonló, elektronikai eszközöket kereső kutyákra. Hidu kiképzője, Todd Jordan eddig 83 kutyát képzett ki arra, hogy pendrive-okat, merevlemezeket és adathordozókat találjanak meg.  Véleménye szerint minden internetes bűncselekménnyel foglalkozó rendőri egységnek szüksége lenne ilyen kutyára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Facebook, iheartdogs.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...