Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by engin akyurt on Unsplash

Milyen kórokozókat hozhat be kutyánk mancsán a lakásba?

Bizonyára benned is felmerült már, hogy egy szennyezett járdán vajon milyen kórokozók tapadhatnak kutyád lábára. Ha ezeket behozza mancsán a lakásba, megbetegíthet téged, vagy családodat?

Amikor sétálni viszed kutyádat, néha bizonyára felmerül benned is, hogy milyen baktériumok tapadnak a mancsára. Pláne amikor koszos utcákon, szennyezett városi környezetben sétáltok. Vagy amikor olyan helyeken végzi a dolgát, ahol száz másik kutya is. Esetleg még kisebb vadon élő állatok, mint mókus, süni, madarak. Ezeknek az állatoknak az ürülékében vajon vannak olyan káros baktériumok, melyek veszélyesek lehetnek az emberre?

Nem kell túlizgulni

Jó hír, hogy a kutya mancsán lévő baktériumok valószínűleg nem fognak megbetegíteni téged. Nagyon ellenálló baktériumokra lenne szükség ahhoz, hogy emberi megbetegedést okozzanak. Ráadásul nagyon nagy mennyiségben kellene jelen lenniük ahhoz, hogy fertőzzenek. Előfordulhat, hogy a kutyád mancsán lévő kórokozók jelentenek egy kis kockázatot. Ez azonban annyira minimális, hogy nem éri meg vele foglalkozni. Ha csak sétálni mész egy városi területen, és nem látsz semmilyen durva szennyeződést ürülékkel, akkor nem kell fertőtleníteni kutyád mancsát. Azok a kórokozók a te cipődön ugyanúgy rajta lesznek, mint az ő mancsán.

Mi van a kutya mancsán?

Ez nagyban függ attól, hogy hol éltek, milyen az életmódotok, és milyen típusú kórokozók vannak a környezetben. Például a városban élő kutyák más baktériumokkal találkoznak, mint a vidéki vagy mezőgazdasági területeken élő kutyák. A kutya mancsára tapadó legtöbb vírus nem marad életképes a kültéri környezetben, és valószínűleg nem lenne már fertőző, mire eléri a beltéri környezetet.

Tehát nem kell túlzottan aggódnod emiatt. A kutyák már eleve tele vannak baktériumokkal, és ezeknek a baktériumoknak a legtöbbje nem okoz betegséget az emberekben és az állatokban. Ráadásul a kutya mancsa valószínűleg nem venne fel annyi kórokozót, vagyis nem lenne elegendő fertőző dózis, ami betegséget okozna. Ahogy a kutyád sétál tovább, sok organizmus leesik a mancsáról, mielőtt hazaérnétek.

Mi a helyzet más állatok ürülékével?

Természetesen vannak olyan organizmusok, melyek veszélyesek lehetnek. Például, ha a kutyád valamilyen szennyezett ürülékkel kerül kapcsolatba. Ilyen helyzetek általában vidéki vagy mezőgazdasági területeken merülhetnek fel. Ahol tehenek vagy madarak vannak. Ezek az állatok olyan kórokozókat hordozhatnak, amelyek az emberek számára is veszélyesek lehetnek. Más kutyák ürüléke akkor lehet veszélyes, ha például hasmenéses a kutya. A nyers húsos étrenden élő kutyák esetében fennáll a szalmonella és a lisztéria terjesztésének kockázata.

Szóval ne aggódj túlzottan a mancs szennyeződése miatt. Ha nagyon koszos, szennyezett helyen jártatok, töröld át kutyád mancsait egy nedves fertőtlenítő kendővel. Egyébként pedig élvezzétek a sétákat, fedezzétek fel a várost és menjetek szuper túraútvonalakra!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheHuffpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...