Photo by Robert Thiemann on Unsplash

Nem kell, és nem is szabad etetni a vízimadarakat!

Az MME legújabb közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a vízimadarakat nem kell és nem is szabad etetni.

Alig akad olyan ember, aki ne vitt volna egy kis száraz kenyeret a kacsáknak és a hattyúknak, míg a Balatonon vagy más tónál nyaralt. Nagyon régóta gondolják az emberek azt, hogy ezzel segítik a vízimadarakat, jót tesznek velük. Az alapvetően jó szándékú emberek azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a vízimadarak etetése felesleges. Különösen nyáron, amikor bőségesen találnak táplálékot maguknak.

A vízimadarak etetése tömegesen betegítheti meg az állatokat

Etetésük tömegesen veszélyezteti és betegíti meg az állatokat, amire a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek világszerte évek óta próbálják felhívni a figyelmet. Az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozt az etetés veszélyeit. Arra kérik a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmilyen módon ne etessék a vízimadarakat. Még kacsaetető automatákból sem.

A tájékoztatás szerint a vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően különböznek az énekesmadarak téli etetőit látogató fajokétól. Ezért az etetésük számos okból káros. A hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyér és más értéktelen táplálék például angyalszárny-betegséget okozhat a madaraknál. Emellett szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből adódó mocsarasodást.

 A környezet számára is problémás

Az feleslegesen szórt táplálék vonzza a patkányokat és segíti a szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban. A madarak etetése egy öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik. Nyáron az emberek tovább etetik azokat a vízimadarakat, amelyeket éhesnek gondolnak, pedig valójában elkényelmesedtek vagy már betegek, és ezek a madarak nem vonulnak el ősszel. A fagyok beköszöntével a madárlétszám az etetőhelyeknél növekszik, ami megszakítja a vonulást, és ez tovább erősíti az emberek etetési hajlamát és aktivitását.

A mesterségesen fenntartott etetőhelyek közelében egyre több madár költ, ami pedig növeli a nyári kéregetők számát, így a folyamat újra kezdetét veszi. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot készített a vízimadarak etetéséről, hogy tájékoztassa a lakosságot és segítse az önkormányzatokat és a madarakat. A plakát a www.mme.hu weboldalon megtekinthető és letölthető.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...