Photo by Madalyn Cox on Unsplash

A járás lassulása idős kutyáknál a demenciát jelezheti

Egy új kutatás szerint az idős kutyák lelassult járása a demenciát jelezheti, annak egyik korai tünete is lehet.

Azok a kutyák, akik lassabban mozognak fizikailag, azok mentálisan is lelassulnak – derül ki a North Carolina State Egyetem friss tanulmányából. Az idős kutyák járási sebességének mérése egyszerű módszer lehet az egészségük nyomon követésére, valamint az agyi funkciók hanyatlásának dokumentálására az öregedés során. A kutatás eredménye egyértelműen rámutat arra, hogy a lelassult járás a demenciát jelzi.

A járási sebesség és a kognitív hanyatlás összefüggése

Az emberek járási sebessége erősen összefügg a kognitív hanyatlással. Tudósok pedig felvetették azt a hipotézist, hogy ugyanez igaz lehet a kutyákra is. Natasha Olby és kollégái 46 felnőtt és 49 idős kutya járási sebességét mérték meg. A felnőtt kutyák voltak a kontrollcsoport, náluk más mérést nem is végeztek. Az idős kutyáknál azonban további kognitív tesztelést csináltak, és a gazdák is kitöltöttek egy kognitív értékelő kérdőívet, a CADES kérdőívet. Minél magasabb a CADES pontszám, annál súlyosabb a kognitív hanyatlás.

Az idős kutyákat a CADES és a kognitív teszteredményeik alapján csoportosították. Az egyéni járási sebességet először egy pórázon vezetve mérték meg, öt méteres távolságban. Majd ugyanilyen távolságból a kutyáknak egy jutalomfalatot kellett visszahozniuk szabadon engedve. A kutyák hajlamosak követni a vezetőjük sebességét pórázon vezetve, ezért kellett kétféle módszer szerint mérni őket. A kutatók arra jutottak, hogy azok az  idős kutyák, akik élettartamuk utolsó 25 százalékában voltak, lassabban mozogtak, mint a felnőtt kutyák.

Járási sebességünk nagyon stabil  életünk nagy részében, majd csökkenni kezd az utolsó negyedében, vagy annál később. Úgy tűnik, ez a kutyáknál is így van. Azok idős kutyák ugyanis, akik lassabban mozogtak, súlyosabb kognitív hanyatlást mutattak a tulajdonosok által kitöltött kérdőíveken. Valamint rosszabbul teljesítettek a kognitív teszteken is.

Az ízületi fájdalom nem lassítja a járást

A kutatók azt is megállapították, hogy az ízületi fájdalom nincs hatással a járási sebességre. Bár a kutatók megjegyezték, hogy a programban nem voltak súlyos oszteoartrózissal rendelkező kutyák.

„A mobilitás nagymértékben a szenzoros bemenetekre, a központi feldolgozásra és a motoros kimenetekre támaszkodik – más szóval az idegrendszerre. Ennek eredményeként a mobilitás és a kogníció szorosan összefügg. Ha kevesebb a mobilitásod, az idegrendszered kevesebb bemenetet kap. Nem meglepő, hogy a járási sebesség és a demencia korrelál… Számomra a tanulmány izgalmas része nem csak az, hogy megmutatjuk, hogy a járási sebesség a kutyáknál is korrelál a demenciával. Éppúgy, mint az embereknél. Ennél fontosabb, hogy egy olyan tesztelési módszert tudunk kidolgozni, mely egy egyszerű szűrővizsgálattá válhat bármely állatorvos számára a demencia kezdeti tüneteinek megállapítása során.” (Natasha Olby – a tanulmány szerzője)

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...