Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen szájkosarat használjunk a nyári melegben?

A tömegközlekedésen és egyes helyeken kötelező szájkosarat használni, de elővigyázatosságból vagy gyógyulás, rehabilitáció idején is használjuk. A megfelelő szájkosár kiválasztása önmagában sem mindig egyszerű (erről korábbi cikkünkben olvashatsz), a nyári hőségben azonban érdemes még pár szempontot figyelembe venni.

A kutyák szinte egyáltalán nem izzadnak. A kutyák melegben ezért elsősorban lihegés útján képesek hűteni magukat. Ez pedig ugye úgy történik, hogy tágra nyitják a szájukat és kilógatják a nyelvüket. Minél inkább melegük van, annál inkább. A zárt, szűk fazonú szájkosarak és szájszíjak, illetve az úgynevezett textil szájkosarak ezt nem mindig teszik lehetővé. Hiszen a kutya nem tudja bennük eléggé kitárni a száját, kidugni a nyelvét. Ez nagyon veszélyes lehet, hiszen így kedvencünknek nincs módja hűteni magát.

Nemcsak a kánikulában, de sportolás, intenzív mozgás közben is fontos, hogy a szájkosár elég tágas legyen. Ez azt jelenti, hogy elég hely legyen a kosár részében arra, hogy a kutya ki tudja tátani a száját, lihegni tudjon.

A fazonok között egyre több helyen találhatunk ilyen tágas, a hokisok fejvédőjére emlékeztető modellt. Ezek esetében is fontos a pontos illeszkedés és a tartás. Illetve figyeljünk, hogy olyan anyagból készült szájkosarat válasszunk, ami nem túl nehéz. Ezzel is könnyítve a hozzászokást és a viselést.

A fazon tágassága mellett figyeljünk az anyagra és a szellőzésre is. Vannak olyan szájkosarak, amelyeknek a tervezése során figyelembe veszik ezeket a szempontokat. Itt a rácsozás nem túl sűrű, a hálós megoldásoknál a háló jól szellőzik, nagy lyukú.

Mivel a túlhevülés akár a kutyánk életébe is kerülhet, ezért fontos, hogy nyáron vagy intenzívebb testmozgás során jól szellőző szájkosarat válasszunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogsnaturallymagazine.com/dog-muzzle/; Kép: Photo by Genadi Yakovlev: https://www.pexels.com/photo/man-with-dog-in-car-16374265/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...