Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Fa Trinca on Unsplash

VIDEO – Így védelmezi a ritka rózsaszín elefántbébit a csorda

Az elefántokról tudjuk, hogy kimondottan szociális lények, a család számukra egyet jelent az élettel. A csorda tagjai minden körülmények között óvják és védik a rászoruló tagokat és együtt nevelik a kicsinyeket. Az elefántoknál olyannyira szorosak a családi kötelékek, hogy halottaikat is meggyászolják és eltemetik. Nem hagyják csak úgy hátra a holttestet, fákat, ágakat borítanak rá. Az utódok nevelésében a csorda valamennyi nősténye részt vesz. Nem csak biológiai anyjuk, hanem nagyanyjuk és nagynénéik is ugyanúgy vigyáznak a kicsikre, mint a sajátjukra.

Az elrejtés az egyik legjobb védekezés

A nőstény elefántok különböző módon fejezik ki a védelmező szándékot. A legismertebb védekezés a bébielefántok körbevétele vonulás közben. Biztosítják, hogy a kicsi és az anyja is tökéletesen el legyen rejtve a rájuk leselkedő veszélyektől. Az alábbi videó azonban nemcsak azért számít igazi ritkaságnak, mert ezt a védelmező vonulást sikerült lefilmezni. A felvételen egy rendkívül ritka, rózsaszín elefántbébi látható – vagyis alig látható a sikeres elrejtésnek köszönhetően.

Mitől lesz rózsaszín egy elefánt?

A természetben rendkívül ritka jelenség, amikor egy elefánt rózsaszín bőrrel születik. A különleges, mesebeli bőrszínt egy ritka genetikai rendellenesség okozza. Ez pedig a részleges albinizmus, vagyis a leucizmus. A bőr nem termel pigmentsejteket, emiatt lesz a bőr szín rózsaszín árnyalatú. A leicizmus abban különbözik az albinizmustól, hogy előbbinél a lágy szövetek termelnek pigmentsejteket. A szem például normál színű marad.

A videón alig-alig látható rózsaszín elefántborjú színe egész életében megmarad.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Twitter

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...