Photo by Hu Chen on Unsplash

Így védelmezi kicsinyét egy elefánt a krokodiltámadástól

Az elefánt elsősorban szelídségéről, kedvességéről és intelligenciájáról ismert. Azonban ha családja védelméről van szó, képes megölni egy krokodilt is.

Egy pár napja nyilvánosságra került, szafarin készült videón jól látszik, ahogy egy afrikai elefánt halálra tapos és lökdös egy krokodilt. Igaz, hogy az elefánt a világ legnagyobb szárazföldi emlőse, de azért a krokodil is hatalmas, erős és – az elefánttal ellentétben –  kimondottan harcias, agresszív állat.

Agyarak nélkül végzett vele

A Zambiában forgatott videón jól látszik, hogy az elefánt szájával és fejével tolni és lökdösni kezdi a krokodilt, mielőtt eltaposná. Az ormányát is a hüllő köré csavarja, sőt még fel is emeli egy pillanatra a levegőbe. A videóban az a legdöbbenetesebb, hogy mindezt agyarak nélkül, csupán testével, fejével, szájával, ormányával és a lábaival hajtja végre. Az elefántnak azonban nincs szüksége agyarakra egy ilyen végzetes támadáshoz. Súlya 2700 és 3600 kilogramm körül mozog, ez nagyobb súly annál, mint aminek támadását bármelyik állat túlélné.

Ritkán látni ilyet

A szafari videó készítője azt nyilatkozta, hogy közel 10 éve nem látott még ehhez a támadáshoz hasonlót sem. Egészen megdöbbentőnek titulálta a jelenetet, ritkán lehet látni elefántot ilyen agresszíven viselkedni. Az anya elefánt azonban okkal ölte meg a krokodilt. Ezek az óriási hüllők ugyanis előszeretettel vadásznak elefánt borjakra. Az áldozatul esett krokodil pedig olyan közel merészkedett egy borjúhoz, hogy az már kifejezetten életveszélyes volt a kicsi számára. Az anya pedig ezt a helyzetet hárította el.

Védelmező óriások

Az elefántok ritkán támadnak meg krokodilokat, viszont egyértelműen agresszíven képesek védelmezni kicsinyeiket bármilyen támadás, vagy veszély ellen. Nem ez az első eset, hogy hasonló támadást rögzítenek a kamerák. Bivalyra, orrszarvúra sőt még vízilóra is támadtak már veszélyhelyzetben. Nem minden támadás végződik azonban az elefánt számára szerencsésen.

Egy 2019-ben, a Dél-Luangwa Nemzeti Parkban rögzített videón például egy elpusztult krokodilon egy szintén halott elefánt fekszik.  Sem az elefánt, sem a krokodil nem élte túl a támadást. A krokodil olyan sebeket ejtett az elefánton, hogy az később belehalt sérüléseibe.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...