Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan jelenjünk meg egy állásinterjún?

A legtöbb írás arról szól, hogy hogyan keressünk állást, milyen oldalakat böngésszünk, vagy éppen hogyan állítsuk össze az önéletrajzunkat, esetleg mit foglaljunk bele mindenképpen a motivációs levelünkbe.

Ezerrel készülünk a jelentkezés minden apró részfolyamatára, de közben el is feledkezünk arról, hogy van egy pont, ahol felettébb felgyorsulnak az események, és nincs már túl sok időnk felkészülni. Ez pedig nem más, mint amikor megérkezik a telefonhívás: személyes állásinterjúra várnak bennünket!

Amikor hirtelen egész máshova kerül a fókusz!

Bár kétségekkel és gyötrődésekkel teli időszak az álláskeresés, mégis amíg a Bekescsabaallas.hu álláshirdetéseit böngésszük, addig a legnyugodtabb az egész keresési fázis. Nyugodtan felkelünk reggel, elköltjük a reggelinket, majd a kedvenc kávésbögrénkkkel a gépünk elé vonulunk, és megnézzük, történt-e bármi tegnap este óta.

Megnézzük, hogy érkezett-e új állásértesítő, kaptunk-e esetleg választ, látunk-e újabb szimpatikus hirdetést, míg nem egyszer csak telefoncsörgés “zavarja” meg az idilli csendet. 

És amikor megérkezik az örömhír, hogy az egyik legszimpatikusabb helyről hívtak minket, és várnak egy állásinterjúra, akkor aztán oda minden stratégiai nyugalom. Kapkodva kezdünk gondolkodni, hogy mit is kellene tenni, és az izgalom idegességgel párosulva nem épp a segítőtársunk.

Éppen ezért mai cikkünkben összeszedtük, hogy már akár az álláskeresési folyamat legelejétől mire érdemes odafigyelni.

Min múlhat az állásinterjú sikere?

Természetesen nagyon sok mindenen, ezért most pontokba szedjük, hogy a munkakeresés első pillanatától kezdve mire érdemes felkészülni:

  1. Legyen egy “állásinterjús szettünk,” ami bármikor leakasztható a szekrényből. Ne legyen se túl laza, se túl komoly, se túl kihívó,a business casual lesz a kulcsszavunk az öltözködés terén.
  2. Számos blogbejegyzés, cikk, podcast és videós anyag foglalkozik azzal, hogy milyen kérdésekre is számíthatunk jelentkezőként. Érdemes minden nap foglalkozni ezzel a kérdéskörrel, hogy össze tudjuk állítani a válaszainkat, be tudjuk gyakorolni az előadásukat akár közönség előtt is.
  3. Megéri tanulmányozni a testbeszéd témakörét is, hiszen bármit is mondunk, a testünk elárulhat minket.
  4. Jó, ha tudjuk, hogy többféle interjú is van, így szánjunk időt arra, hogy felkészülünk egy esetleges csoportos vagy stresszinterjúra.

Arany középút

Talán ez lehet a kulcsszava a sikeres állásinterjúnak. A pontosság és a tisztelet terén természetesen nem ismerhetünk tréfát, de bátran legyünk őszinték, és a sok jó mellett szépen becsomagolva beszélhetünk a gyengeségeinkről is. Sőt, nemcsak válaszolhatunk, kérdezhetünk is, így kérdésekkel sem árt készülnünk.

Ha ezekre módszeresen készülünk, egyetlen telefonhívás sem érhet meglepetésként minket!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...