Saját KB bal
Saját KB jobb
Youtube/képernyőfotó

35 év fogság után végre szabad lett Mundi, az elefánt

Mundi, a 41 éves nőstény elefánt 35 évet töltött elszigetelten a Puerto Ricó-i Mayaguez állatkertben. Állatvédők segítségével most végső otthonába, a Georgia állambeli Attapulgusban található Elephant Refuge North America (ERNA) állatmenhelyre költözött.

Az árva elefántot fiatal korában fogták be a vadonból, évtizedekig élt egyedül egy állatkertben. Mundi megmentését és áttelepítését a World Animal Protection (WAP), a Wild Animal Sanctuary és az Elephant Aid International (EAI) nonprofit szervezetek összefogása tette lehetővé. Új otthona több mint 850 hektáron terül el, ideális éghajlattal, dombokkal, erdőkkel, tavakkal és patakokkal, ahol az elefántok az év nagy részében szabadon kószálhatnak.

Személyre szabott gondozás

A kiöregedett állatkerti és cirkuszi elefántokat befogadó menedékhely az állatok szükségleteire összpontosít. Elszenvedett traumáikra való tekintettel személyre szabott gondozást biztosít minden elefántnak. Mundi most a harmadik lakója ennek a menedékhelynek, amelyet tíz elefánt befogadására terveztek. A menhelyen szabad és önálló lesz, nem kell többé sem szerepelnie és szórakoztatnia a nézőket.

A két és fél méter magas, 8000 kilós, nyugodt és kíváncsi viselkedésű elefánt arról ismert, hogy nagyon szereti az ananászt, a görögdinnyét és a brokkolit. Mundi egyike volt annak a 63 afrikai elefántnak, akik a zimbabwei kormány 1984-es tömeges mészárlása során elárvultak. Ezeket az elefántokat később Arthur Jones milliomos megvásárolta és Floridába szállította, majd különböző állatkerteknek, cirkuszoknak és magánszemélyeknek adta el.

Az állatkert elvesztette az engedélyét

Mundit 1988 óta a Puerto Ricó-i Mayaguez állatkertben tartották elkülönítve, egy negyed hektárnál alig nagyobb, aprócska helyen. A 2017-es Maria hurrikán után az állatkertnek be kellett zárnia, és végül többszörös jogsértés – többek között az elégtelen állatorvosi ellátás és a rossz életkörülmények – miatt elvesztette állatkerti engedélyét.

Az állatkert 2023 februárjában történő végleges bezárásával az igazságügyi minisztérium beleegyezett az állatok áthelyezésébe, az ERNA pedig befogadta a Mundit. Puerto Ricóból Floridába repült, majd a georgiai menhelyre szállították, ami körülbelül 2300 km-es utat jelentett.

Sajnos Mundi visszatelepítése a vadonban nem jöhetett szóba. Ennyi fogságban töltött év után, valószínűleg már nem tudott volna visszailleszkedni természetes élőhelyére. Sikeres áttelepítése azonban reményt ad számtalan vadon élő állat számára, amelyeket még mindig kihasznál a szórakoztatóipar és a turizmus.

Ez a videó a megérkezése után készült új otthonában:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...