Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Isabel Vittrup-Pallier on Unsplash

Angliában kutyák génjeit is módosíthatják az új törvény szerint

Elfogadták az Egyesült Királyságban azt a törvényt, ami engedélyezi akár a kutyák génjeinek módosítását is.

A precíziós állattenyésztés keretén belül végzett genomszerkesztés lehetővé teszi az élőlények genetikai állományának, DNS-ének módosítását, immár nemcsak haszonnövények és haszonállatok, hanem hobbiból tartott háziállatok esetében is. Ez pedig azt jelenti, hogy akár kutyák és macskák génjeit is módosíthatják a jövőben.

Az RSPCA jótékonysági szervezet szerint a törvény lehetővé teszi, hogy a technológiát arra használják, hogy különleges tulajdonságokkal rendelkező macskákat és kutyákat hozzanak létre. A precíziós állattenyésztésre vonatkozó törvény ugyanis minden gerinces állatra vonatkozik, nem csak a tenyészállatokra. A szervezet aggodalmát fejezte ki, mert a házi kedvencek génmódosítása számtalan beláthatatlan kockázattal járhat.

Nem új keletű dolog a génállomány szerkesztése

Az állattenyésztésben és az agráriumban már régóta használnak olyan genom-szerkesztéseket, mely gazdaságosabbá teszi a tevékenységet. Ilyen például a szárazságtűrő növény, vagy a sertéseknél bizonyos betegségekre való hajlam kiiktatása. Ezek segítségével csökkenthető például a rovarirtó szerek és a műtrágyák használata. A tenyészállatok körében gyakori és veszélyes járványok, betegségek előfordulása is csökkenthető ezzel a módszerrel.

Súlyos következményei lehetnek az állatjólétre

Thérèse Coffey, az Egyesült Királyság környezetvédelmi minisztere a „Brexit szabadság”-ként említette a törvény elfogadását, mely azóta a királyi jóváhagyást is megkapta. Az RSPCA szerint azonban  súlyos következményei lehetnek az állatjólétre nézve. Még a törvény elfogadása előtt megpróbálták elérni, hogy a kedvtelésből tartott állatokat zárják ki a folyamat alól. Úgy vélik, hogy a génmódosítási eljárások még gyerekcipőben járnak és nem ismertek a hosszú távú következményei.

A kedvtelésből tartott állatokra pedig kifejezetten nagy veszélyt jelentenek. Ezeknél az állatoknál valószínű, hogy egyre ritkább és különlegesebb példányokat akarnak majd létrehozni a modernkori tenyésztők. Már most aggályos némely fajta kiélezett tenyésztése. Esztétikai okokra hivatkozva olyan változásokat érnek el a külalakban, mely károsan hat az egészségre. Gondoljunk csak a nyomott orrú kutyák légzési nehézségeire, vagy szembetegségeire.

Nincs ésszerű magyarázat

Az RSPCA szerint egyszerűen nincs semmilyen ésszerű magyarázat arra, hogy miért engedik a kedvtelésből tartott állatok génmódosítását. A génmódosítás korábban szigorú szabályozásoknak volt alávetve. Azonban ezzel az új törvénnyel a génmódosított állatokat és élelmiszereket Angliában nem minősítik GMO-nak, és nem is kell ilyen jelzéssel ellátni őket. A kormány nyilatkozata szerint tisztában vannak a kockázatokkal és az állatjóléti szempontokat is maximálisan figyelembe veszik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...