Photo by Simon Hesthaven on Unsplash

Itt az ELTE legújabb kutatása – a kutyák és a szemkontaktus

Az ELTE Etológia tanszékének munkatársai a kutyák szemkontaktusra való hajlamát vizsgálták. A tanulmány a Scientific Reportsban jelent meg.

Az ELTE kutatói négy tényezőt vizsgáltak a kutatás során, melyek mind azt befolyásolhatják, hogy egy kutya mennyit néz az emberre. Ilyenek a fej formája, a fajta eredeti funkciója, a kor és személyiség. A kutatás eredménye szerint a rövid orrú, együttműködő, fiatal és játékos kutyák veszik fel legszívesebben a szemkontaktust az emberrel.

Az alkalmazkodás szerepe a kommunikációban

Mint azt már tudjuk, a kutyák kiválóan alkalmazkodnak az emberhez és ebben kiemelt szerepe van a kommunikációnak. Nem csak a szóra, de a gazdi tekintetének irányára is képesek figyelni, így döntik el, hogy nekik szól –e az adott mondat.  Bár a gazdával való szemkontaktus kialakítása mindkét félben megemeli az oxitocin szintjét, a kutyák nem egyforma mértékben hajlamosak szemkontaktus kialakítására

„Százharminc családi kutyát vizsgáltunk meg az ELTE Etológia tanszéken. Lemértük, milyen hosszú és széles a fejük, mert ez kapcsolatban van a látásukkal. A boxer, a bulldog, a mopsz és általában a rövid orrú kutyák a retinájuk felépítése miatt élesebben látnak a látóterük középpontjában, ezért feltételeztük, hogy könnyebben létesítenek szemkontaktust az emberrel. Ezzel szemben a hosszú orrú kutyák, mint az agarak, széles panorámaképet látnak, mert az információt feldolgozó idegsejtek egyenletesebben oszlanak el a retinájukon. Ezért, ha maguk elé kell összpontosítaniuk, könnyebben elvonhatják a figyelmüket a perifériáról érkező vizuális ingerek” Bognár Zsófia, a tanulmány szerzője.

A kutatás menete

A viselkedéstesztben a kísérletvezető először játékot kezdeményezett a kutyával, majd megmérte, milyen gyorsan és hányszor létesít vele szemkontaktust öt perc alatt.

„A kísérletvezető nem szólt és mozdulatlan volt, amíg a kutya nem nézett rá. Valahányszor a kutya ránézett, jutalomfalatot dobott neki. Eközben a gazda szótlanul ült egy széken. Mértük, hogy a falat elfogyasztása után mennyi idő telik el a következő szemkontaktusig” Szabó Dóra, etológus.

Rövid orr – több szemkontaktus

Kiderült, hogy minél rövidebb egy kutya orra, annál gyorsabban alakít ki szemkontaktust a kísérletvezetővel.

„Valószínű, hogy a speciális retinájuk miatt élesebben látják az emberi arcot, de az sem zárható ki, hogy a gazdáik többet szemeznek velük, mert arcuk jobban emlékeztet egy kisgyerekére. Emiatt lehet, hogy a nyomott orrú kutyák gyakorlottabbak a szemkontaktus kialakításában” – magyarázta Bognár Zsófia.

A fajták eredete is befolyásoló tényező lehet

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a különböző fajták eredeti funkciója mennyiben befolyásolja a szemkontaktus intenzitását.   A juhászkutyák, akik a gazda kezét követik munkájuk során, sokkal együttműködőbbek vizuálisan, mint például egy szánhúzó kutya.  Így azok a kutyák, akik hanggal irányított vagy önálló munkát végeznek, kevésbé voltak nyitottak a szemkontaktusra, mint azok, akik emberi irányítással végzik a feladatukat. Meglepő azonban, hogy a keverék kutyák igen jól teljesítették a szemkontaktust, bár 70 százalékukat menhelyről fogadták örökbe.

Szenior Családi Kutyaprogram

A kutatás az Európai Kutatási Tanács által támogatott Szenior Családi Kutya Programon belül zajlott, amelynek célja az öregedés kutatása.

„Feltételeztük, hogy az öregedő kutyák nehezebben irányítják a figyelmüket, és lassabban váltanak az evésből a kísérletvezető arcára. Ez így is történt. A kutatásba csak egészséges, jól látó és halló kutyákat vontunk be, ezért úgy tűnik, hogy a szemkontaktus nehézkesebb kialakítása az öregedés természetes velejárója” – mondja Kubinyi Enikő, a program vezetője.

Rövid orr, nagy szem – kisbabára hasonlít

Konrad Lorenz, Nobel-díjas etológus szerint az emberek azért szeretik a  rövid orrú és nagy szemű kutyákat, mert azok a kisbabákra hasonlítanak. A mostani kutatási eredménnyel ez talán kiegészülhet azzal is, hogy a leginkább képesek felvenni az emberrel a szemkontaktust, mely mélyíti a gazdi-kutya közötti kötődést.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...