Saját KB bal
Saját KB jobb

A szobatisztaság felé – 2.

A szobatisztaság elérése talán a kutyával közös élet első nagy kihívása. Persze, vannak kölykök, akiknek szinte magától megy, de hát Mozart is csodagyerek volt – attól még nem ez az átlag. Cikkünk első részében a 8 hetes kortól kezdődő időszak első részéről volt szó,

Az első heteket követően a biológiai éréssel a folyamat tudatossá válik, így lehetőségünk nyílik tanítani a kiskutyánkat.

Ekkor kezdődik a valódi szobatisztaság „tréning”.

Eddig kiszolgáltunk egy biológiai igényt, hiszen nem tehettünk mást. Most azonban eljött az ideje, hogy saját szokásainkhoz, életmódunkhoz megfelelő szokásokat alakítsunk ki a szobatisztaság kapcsán. Természetesen, ez egy hosszabb folyamat, de jó, ha vannak elképzeléseink a napirendet és például a jelzés módját illetően.

Az ideális napirend szempontjából vegyük figyelembe a jövőbeni etetés és séta időket. Ez a saját / a család napirendjén múlik, ehhez igyekezzünk illeszkedni. Persze, lépésről lépésre. Mindig figyeljük a kiskutyát is, hogy mennyire komfortos neki az az időtartam, amit elvárunk tőle. Ha nem (balesetek történnek), akkor lépjünk vissza egyet és vigyük ki gyakrabban megint.

A szobatisztaság kapcsán is ki fog alakulni egyfajta kommunikáció. Hiszen elvárjuk a kutyától, hogy jelezze nekünk, ha ki kell mennie. Erre valószínűleg ösztönösen alakul ki jelzés (ugatás, ajtó kaparása, nyüsszögés az ajtóban, stb.). Ez azonban nem mindig felel meg az adott élethelyzetnek, vagy később válhat bosszantóvá. Például az ugatás szuper, hiszen biztosan meghalljuk, de meghallják a szomszédok is, akik lehet, hogy kevésbé lelkesek.

Gondoljuk át, hogy mi lenne a megfelelő jelzés, és igyekezzünk kedvencünket arra szoktatni.

Kapható például az ajtóra szerelhető csengő, amelyet a kutya meg tud húzni. Ezzel jelezheti, ha ki szeretne menni. A csengő használatát persze külön meg kell tanítani – viszont így egy olyan jelző eszközünk lesz, amit bárhová magunkkal vihetünk, akár vendégségbe vagy nyaraláskor is. Illetve kutyánk egyértelműen jelezni tudja vele, hogy mit szeretne. Csengő helyett használhatunk beszélő gombokat is. Ezeket egyre több kutya és egyéb háziállat használ az emberekkel való kommunikációra. A gombokra felvehetünk egy-egy szót, amiket a kutyáknak kontextusban tanítunk meg. Bár ez már túlmutat a szobatisztaság kérdéskörén, tény, hogy teljesen más kommunikációs lehetőséget ad a kutya-gazdi kommunikáció terén.

Talán ebből is látszik, hogy a szobatisztaság nem csak egy teljesítendő kötelező feladat, egyfajta nyűg. Hanem egy lehetőség arra, hogy építsük a kutyánkkal való kapcsolatot és megalapozzuk a jövőbeni kommunikációnkat, interakcióinkat. Jóval túlmutat azon, hogy beledörgöljük az orrát a pisibe, ha bepisilt és dühöngünk egy sort. E helyett lehetőség arra, hogy saját magunkról tanuljunk és visszajelzést kapjunk arról, hogy mennyire értjük a kiskutyánk kommunikációját. Mivel talán soha nem figyelünk ennyi időt folyamatosan a kutyánkra, ezért ez egy nagyon intenzív időszak, amikor sokat tanulhatunk róla és sokat taníthatunk neki. Használjuk ki ezt a lehetőséget!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Alexandra Horowitz: The Year of the Puppy; Christina Hunger: How Stella Learned to Talk; https://eileenanddogs.com/blog/tag/potty-training/; Képek: Fotó: Torsten Dettlaff: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-97863/;  Fotó: Torsten Dettlaff: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-kolyokkutya-59523/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...