Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels

A vakvezető kutyákat mostantól térítésmentesen látja el az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem a minden vakvezető kutyának térítésmentes egészségügyi ellátást biztosít a jövőben.

Igazán szép karácsonyi ajándékkal rukkolt elő az Állatorvostudományi Egyetem. December 24-én kiadott közleményük szerint vállalják, hogy a jövőben a vakvezető kutyákat térítésmentesen fogják ellátni.

Kiemelt figyelmet kapnak

Az Állatorvostudományi Egyetemen található a régió legjobban felszerelt kisállat klinikája. A vakvezető kutyák itt gyógyulhatnak majd a jövőben, mégpedig teljesen ingyen. A felajánlás értéke több millió forint, mely óriási segítség a gazdiknak és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) számára is. A Vakvezetőkutya-kiképző Központ csak alapellátást biztosít ezeknek a kutyáknak, tehát a speciális, szakirányú beavatkozások komoly terhet jelentettek a gazdiknak és a szövetségnek. A szakszerű és gyors ellátás, valamint a megelőzés nemcsak kiemelten fontos, hanem társadalmi érdek is az ő esetükben.

A legjobb genetikai adottságokkal rendelkeznek

A vakvezető kutyák kiválasztásakor fontos szempont a genetikai adottság. Ezek a kutyák a legjobbak köz tartoznak. Idegrendszerük kiemelkedően jó, komplex kiképzésüket követően pedig rendkívül fegyelmezettek. Hazánkban már több mint 100 vakvezető kutya segíti a vakokat és a gyengénlátókat. A kutyák tulajdonosa minden esetben az MVGYOSZ tagja is egyben.

    „A gazdákkal szemben elvárás, hogy a kutyákat legalább félévente elvigyék állatorvoshoz, szűrő-, illetve általános állapotfelmérő vizsgálatra, a túltenyésztés ugyanis esetükben is okoz fajtabetegségeket, amelyek időben való felismerése és kezelése elsődleges … Az Állatorvostudományi Egyetem Kisállatklinikáján minden adott a legmagasabb színvonalú ellátáshoz, a felajánlás ezért nagy segítség a társállatoknak, a gazdáknak és a Szövetségnek egyaránt”  – idézték a közleményben Nagyné Berke Mónikát, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetőjét.

A felajánlás pénzben kifejezhető értéke 5 és 10 millió forint közé tehető évente. Pontosabb összeget nem lehet mondani, hiszen az függ az esetszámtól, valamint a szükséges beavatkozások összetettségétől. Egy bonyolultabb gerincműtét ára ugyanis a kutyák esetében akár félmillió forint is lehet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...