Saját KB bal
Saját KB jobb

Gesztenye – Ehetnek belőle a kutyák?

A gesztenye a tél egyik legnépszerűbb csemegéje. A parkokban sétálgatva a sült gesztenye illata csapja meg orrunkat, de otthon is sok családban készül ilyenkor sült gesztenye vagy gesztenyés étel. Amiből persze kutyáink sem szeretnének kimaradni. Engedhetünk a könyörgő kutya szemeknek, vagy maradjunk szigorúak, ha erről a finom téli csemegéről van szó?

Szerencsére a szelíd gesztenye nem veszélyes a kutyák számára sem. A vadgesztenyével ellentétben, amely egyébként emberi fogyasztásra sem alkalmas, az üzletekben kapható szelíd gesztenyét bátran megoszthatjuk kedvenceinkkel. Fontos, hogy a gesztenyét főve vagy sütve adjuk csak az ebeknek, és elsőre csak kis mennyiségben. Mint minden egyéb élelmiszer esetében, itt is fontos, hogy először csak keveset adjunk kedvencünknek. Ugyanis azok az ételek, legyenek bármely egészségesek, melyekhez  a kutyánk nincs hozzászokva, nagy mennyiségben gyomorpanaszokat, hasmenést okozhatnak. Ez éppenséggel soha nem jó, de az ünnepek alatt pláne nem hiányzik.

A gesztenye sok rostot és keményítőt tartalmaz, ezért kis mennyiségben segíthet az emésztési problémák esetén. Omega 3 és omega 6 zsírsavban gazdag táplálék, emellett réz, mangán, cink és vas is található benne, illetve az idegrendszer számára fontos B6-vitamin. A legtöbb kutya kedveli az édes ízét, ezért kalóriaszegény természetes jutalomfalaként is tekinthetünk a gesztenyére.

Fontos, hogy mindig tisztítsuk meg a héjától, és csak a tökéletesen egészséges szemeket osszuk meg a kutyánkkal. A gesztenyében (ahogy a dióban, mogyoróban is!) a rossz tárolási körülmények miatt elszaporodó penész veszélyes lehet – allergiás reakciót, gyomorrontást és bélbántalmakat is okozhat, ezért erre fokozottan ügyeljünk! A gesztenyés készítményekkel, például gesztenyepüré, gesztenyés töltelékek bánjunk óvatosan – ezek cukrot és/vagy édesítőszereket tartalmazhatnak, ezért ezekből ne adjunk a kutyáknak!

Kényeztető ünnepi recept ötlet: Gasztrokutya: Karácsonyi gesztenyés kutyasüti

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://dogfood.guide/can-dogs-eat-chestnuts/, Kép: Photo by Rob Bach: https://www.pexels.com/photo/white-dog-in-close-up-shot-13447112/;

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...