Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Kate on Unsplash

Ezek a jelei annak, ha a kutyádnak már túl hideg van

A kutyáknak télen is muszáj sétálniuk és a szabadban lenniük. Nem igaz azonban, hogy a bundájuknak köszönhetően bármilyen hideg időjárást könnyedén elviselnek.

Számos tényezőtől függ azonban, hogy milyen időjárás túl hideg már egy kutyának. Ami az egyik kutyának  kellemetlen és már túl hideg, az a másiknak még egyáltalán nem számít annak. Egy dolog azonban minden kutyánál általános szabályként elmondható. 6-7 Celsius foknál alacsonyabb hőmérsékleten való tartós tartózkodás már a kihűlés veszélyével fenyegetheti őket.

A legfontosabb tényezők, melyek a hideg tűrésben szerepet játszanak

A szőrzet vastagsága – A vékony szőrzetű kutyák, mint például az agarak, sokkal kevésbé képesek védekezni a hideg ellen. A vastag, kétrétegű bundával rendelkező kutyák viszont nagyon jól bírják a hideg időt. Ilyenek például a huskyk és a szamojédok.

Életkor – A kölyökkutyák és az idős kutyák nehezen szabályozzák testhőmérsékletüket, és nehezebben is bírják a hideget.

Egészségi állapot – A beteg vagy krónikus betegségekkel, illetve mozgásproblémákkal küzdő kutyáknak nagyobb védelemre van szükségük a hidegben, mint az egészséges kutyáknak. Lassabban mozognak, az ízületeknek kifejezetten fájdalmas lehet a csípő hideg.

Méret és súly – A kistestű kutyák általában nem tudják olyan jól elviselni a hideg hőmérsékletet, mint a nagyobb testűek. A túlsúlyos kutyáknak gyakran nincs szükségük extra szigetelésre sem, míg a sovány kutyáknak szükségük lehet egy plusz melegítő rétegre pulóver vagy kabát formájában.

A bunda színe – A sötét színű bundával rendelkező kutyák képesek elnyelni a napfényből származó hőt, ami segít nekik melegebbnek maradni, mint a világos bundájú kutyáknak.

Hogyan tudjuk megállapítani, hogy a kutya fázik

Nincs tehát általános szabály arra, hogy melyik kutya mikor kezd el fázni. A fenti körülményeket és tényezőket figyelembe véve általánosságban megállapítható, hogy az idős és kölyök kutyákra, valamint a sovány és beteg kutyákra jobban oda kell figyelni a hideg időben. De hogyan tudjuk megállapítani, hogy mikor van túl hideg egy kutyának? Hosszabb téli kint tartózkodás során fokozottan figyeljük a viselkedését. Ha az alábbi jeleket észleljük rajta, akkor valószínűleg a kutyának már túl hideg van:

  • reszketés, remegés
  • mancsát kapkodja, felemelve tartja
  • meleg helyet keres
  • nyüszít, szorong
  • lelassul, esetleg sántítani kezd

Ilyenkor induljunk el haza és minél hamarabb kerüljön meleg, száraz helyre. Ha ilyen módon megfigyeljük a kutyát, nagyjából meg tudjuk állapítani, hogy hány foknál mennyi időt tud kint tölteni úgy, hogy az még kellemes legyen számára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...