Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A kutya pontosan tudja, hogy mikor stresszel a gazdi

A kutyák szinte azonnal képesek felismerni, amikor egy környezetükben lévő ember valamire stresszel reagál.

Nem kell túl nagy dolgokra gondolni, egy iskolai matekpélda vagy felelés egy gyermekben is stresszreakciót indíthat el. Számtalan dologra reagál stresszel az ember. Azt eddig is tudtuk, hogy a kutyák csupán jelenlétükkel is képesek oldani a belső feszültséget. Kutatók egy csoportja azonban megállapította, hogy az embereknek megváltozik a szaguk, amikor nyomás alatt vannak. A kutyák pedig ezt tökéletesen képesek kiszimatolni.

Képesek kiszagolni az érzéseket

Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a kutyák érzékelik az emberi érzéseket, hangulatokat és hangulatváltozásokat. Arra azonban, hogy konkrétan a stresszt képesek-e kiszagolni, most kaptak választ a tudósok. Egészen pontosan azt bizonyították be, hogy egy stresszrekció megváltozik az emberek szagprofilja.

A kutatás folyamata

Az érdekes kutatás a belfasti Queen’s egyetemen zajlott Clara Wilson PhD hallgató vezetésével. A tanulmányt pedig a Plos One című folyóiratban tették közzé.  Wilson és kollégái 4 kutyát tanítottak be kifejezetten emberi szagok azonosítására és felismerésére. Miután a kutyák már magabiztosan dolgoztak az emberi szagmintákkal, elkezdődhetett az éles vizsgálat. 36 embert vontak be a kutatásba. Tőlük légzés-és izzadságmintákat vettek, majd stresszes helyzetbe helyezték őket és végül újra mintát vettek tőlük. Hogy valóban stresszeltek-e azt vérnyomásméréssel és a pulzusszám növekedésével igazolták. A kísérlet végén a kutyáknak választaniuk kellett ugyanannak az embernek a stresszes és a nyugodt szagmintájából is.

Az eredményekből kiderült, hogy a kutyák a 720 próbából 675-ben a stresszes mintát választották. Egészen elképesztő magabiztossággal választottak helyesen a szagmintákból. A kutatók nem tudják egészen pontosan, hogy milyen szagot termel a stressz, jelen állás szerint ezt csak a kutyák képesek azonosítani és felismerni.

Nem csak képzett kutyák érezhetik

A kutatók véleménye szerint nem csak a speciálisan képzett kutyák képesek felismerni a stresszt. Úgy gondolják, hogy a házi kedvencek vagy házőrzők is ugyanúgy érzékelik a szagok változását, ha gazdájuk stresszel reagál valamire. A gazdi hirtelen szagváltozása pedig sok esetben jelzésre késztetheti a kutyát. A legtöbb esetben a kutya „csak” azt érzi, hogy valami történt, valami más lett. Egyes kutyákban ez bizonytalanságot okozhat, mások könnyen túllépnek rajta. Érdemes azonban tudatosítani magunkban, hogy minden érzésünk, indulatunk és még a stressz szintünk is nyitott könyv kutyánk számára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...