Saját KB bal
Saját KB jobb

Őszi madáretetés – tippek és tévhitek

Még ha idén viszonylag sokáig élvezhettük az indián nyarat, a hűvösre forduló idő, a hőmérséklet-csökkenés nem csak nekünk okoz kellemetlenséget. A hideg időben a kinti állatoknak is megnövekedik az energiaigényük, zsírosabb, táplálóbb eleségre, nagyobb kalóriabevitelre van szükségük. Az őszi időszakban ezért érdemes a kerti madáretetőkbe fokozatosan kalóriadúsabb eleséget kitenni, hogy ezzel segítsünk kis tollas barátainknak felkészülni a téli hónapokra.

Amint beköszönt az őszi hideg már nyugodtan válthatunk a gyümölcsös nyári keverékről zsírosabb magvakra. Az előre csomagolt eleségek közül válasszuk a téli keverékeket, és ha cinkéink is vannak, ne feledkezzünk meg a faggyúgolyó kihelyezéséről. A faggyúgolyóval kapcsolatban érdemes odafigyelni arra, hogy ne műanyagba csomagolt, necchálós változatot válasszunk. Ez ugyanis felesleges műanyaghulladék. A golyókat mi magunk is felfűzhetjük, vagy vásárolhatunk kifejezetten erre célra szolgáló fémből készült, többször is használható rácsos tartót.

Tény, hogy a kerti madarak nem igényelnek folyamatos gondoskodást. Akkor is életképesek, ha mi nem etetjük őket. Ugyanakkor, ha a folyamatos etetés mellett döntünk, akkor fontos, hogy következetesen gondoskodjunk számukra eledelről. Ha ebben az őszi időszakban kezdünk madáretetésbe, akkor is mérlegeljük, hogy anyagilag, időben és minden más tekintetben is tudjuk vállalni az ezzel járó kötelezettséget – legalább a tavaszi bőség beköszöntéig.

Tévhit azonban, hogy a madarak őszi etetése tilos. A költöző madarak nem maradnak itt csak azért, mert eledelt teszünk az etetőbe. A vándorlásukat, költözésüket az időjárás változása, a napos órák számának csökkenése és az erre hívó ösztön befolyásolja. Egy fecske nem fog „jobb belátásra térni”, akármilyen finom eleséggel csábítjuk, ugyanúgy, ahogy a cinegének sem opció a költözés, legyen bármilyen súlyos élelemhiány.

Bátran etessük tehát a madarakat, lehetőleg a kertünkben előforduló fajoknak megfelelő táplálékkal, az őszi időszakban is. Elképzelhető, hogy az etetők népszerűsége, látogatottsága lecsökken ilyenkor. Ugyanis a sok bogyós gyümölcs, termés, elegendő táplálékot biztosít a madaraknak. Ez jó jel, hiszen azt jelenti, hogy a kertünk populációja jól alkalmazkodik a természetes környezethez.

Segíthetünk a madaraknak azzal is, hogy olyan növényeket ültetünk a kertünkbe, amelyeknek bogyói, termései táplálékot nyújtanak nekik.

Kutyabarát kert: Újítások még az őszi időszak előtt
Mivel etessünk az őszi hónapokban és mivel ne?

A fekete napraforgómag, a köles, a diófélék jó választás. A faggyú vagy a faggyúgolyó is jöhet már, különösen, ha fagypont körüli a hőmérséklet éjszakánként. Szeptemberben, október elején segíthetünk még a növendék madaraknak és a vándorlásra készülőknek nagyobb fehérjetartalmú eleséggel is.

Figyeljük az etetőt, hogy milyen eleség fogy jobban, illetve milyen fajok járnak, és ennek megfelelően töltsük fel eleséggel.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.hellovidek.hu/kert/2020/09/06/nagyon-nem-mindegy-hogyan-etetjuk-a-madarakat-osszel-sulyos-bajt-is-okozhatunk; Kép:
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...