Saját KB bal
Saját KB jobb
DHSC

Eredményesen azonosítják keresőkutyák a koronavírus jelenlétét

Speciálisan képzett keresőkutyák eredményesen azonosítják szaglással a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét emberekben.

A speciálisan képzett keresőkutyák ma már tevékenyen részt vesznek az egészségügy munkájában is. Tökéletes diagnosztának bizonyulnak számos esetben, szaglásuk kifinomultabb és pontosabb mint sok teszt vagy ember által felállított diagnózis. Szaglással azonosítani tudják a terhességet, rákos daganatot, a vércukorszint kóros csökkenését de veszélyes baktériumokat is képesek kiszagolni.

Óriási előrelépést hozhat

A koronavírus azonosítására már a járvány kitörésekor elkezdtek kutyákat kiképezni, mára pedig egyértelművé vált, hogy nemcsak képesek erre a kutyák, de pontosabbak mint az orr nyálkahártyából és a nyálmintából végzett tesztek. A Hannoveri Állatgyógyászati Egyetem kutatói a német hadsereggel és a  Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Orvosi Központ együttműködésével indítottak egy átfogó projektet. Azt vizsgálták, hogy bevethetők -e keresőkutyák a járvány elleni küzdelemben. Pontosabban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen eredménnyel képesek kiszagolni a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét. Egy hetes kiképzés után 8 katonai szolgálatban lévő kereső kutya pontosan azonosította a vírus jelenlétét, több mint 1000 nyálminta vizsgálata során. A kutyák eredményessége 94 % volt, mely magasabb sok jelenleg is használatos tesztnél. 

Áttörést hozhat a védekezésben

A kutyák éles bevetéséhez még rengeteg tesztre és képzésre van szükség, de alkalmazásuk igazi áttörést jelenthet a járvány terjedésének megfékezésében. Reptereken, nyilvános helyeken, sporteseményeken, határokon és egyéb összejöveteleken. A koronavírus keresőkutyák azonnali pontos tesztként működhetnek, sokkal biztosabbá téve nagyobb tömegek mozgatását és a tünetmentes esetek kiszűrését. Újabb bizonyíték arra, hogy a kutyák ma már megkerülhetetlen és pótolhatatlan szolgálatot tesznek az embernek.

A koronavírus keresőkutyákról szóló kutatás és tanulmány folyamatát, pontos metódusát, a minták vételének módját, az eredményességi rátákat és minden részletet ITT találjátok meg.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Biomedcentral.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...