unsplash

A hangyák jobban pusztítják a kártevőket, mint a növényvédő szerek

Egy új kutatás szerint a hangyák hatékonyabban segíthetik a gazdákat a mezőgazdaságban, mint a növényvédő szerek.

A kutatás eredményei szerint jobban pusztítják a kártevőket, csökkentik a növénykárokat és növelik a terméshozamot. A hangyák ugyanis olyan kártevőkre vadásznak, amelyek károsítják a gyümölcsöket és a magvakat. Ez pedig a terméshozam csökkenéséhez vezet. A kutatók megállapították, hogy egyes hangyafajok nagyobb hatékonysággal veszik fel a harcot a kártevők ellen, mint a növényvédő szerek. A meglepő eredményeket pedig a Proceedings of Royal Society B című folyóiratban publikálták.

Fenntarthatóbb gazdaság

Brazíliában 26 hangyafaj tevékenységét vizsgálták meg, többségükben fahangyákat, amelyek növényeken vagy a földön fészkelnek, de gyakran felmásznak a növényekre is. Megállapították, hogy a hangyák a legjobban a diverzifikált gazdálkodási rendszerekben, például az agroerdészetben (ahol fákat és növényeket termesztenek ugyanazon a földterületen) és az árnyékban termesztett növényekben boldogulnak. Ezeken a helyeken ugyanis több fészkelőhely és táplálékforrás áll rendelkezésükre.

Problémát is okozhatnak

A hangyák szerepe a mezőgazdaságban azonban még nem teljesen tisztázott, ugyanis problémát is okozhatnak. Az olyan kártevők, mint a lisztbogarak, a levéltetvek és a fehér legyek, általában gyakoribbak, amikor hangyák vannak a közelben. Ennek az az oka, hogy a hangyák azzal a mézharmattal táplálkoznak, amit ezek a kártevők állítanak elő. A kutatók szerint a természetbarát gazdálkodási gyakorlatok, például az alternatív cukorforrás biztosítása (a földön, a fa törzsének közelében vagy ágain) megszakíthatja ezt a kapcsolatot. A hangyák figyelmét elterelik, és tovább csökkenthetik más kártevők, például a hernyók és bogarak számát, amelyek nem termelnek mézharmatot.

Nagyon sokan vannak

Több hangya él a Földön, mint bármely más rovar. A bolygó rovari biomasszájának felét a hangyák teszik ki. Legalább 14 000 hangyafaj ismert, és valószínűleg még sok más ismeretlen faj is létezik. A kínai citrustermesztők évszázadok óta használják a hangyákat a mezőgazdaságban. Kanadában az erdei kártevők, Ghánában a kakaó kártevői, Nigériában pedig a növényi kártevők elleni védekezésben is alkalmazzák őket. A csendes-óceáni Fidzsi-szigeteken található hangyák legalább hat növényfajt képesek megvédeni a kártevőktől.

Bohata Krisztina

(Kutyabrát.hu)

Forrás: focusingonwildlife 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...