unsplash

A növények is tárolják a mikroműanyagot

A nano-és mikroműanyagot számos tudós és kutatócsoport vizsgálta az elmúlt évtizedekben. Viszonylag új jelenségről van szó, így jelenlétének hosszú távú hatásait csak megjósolni tudják.

Egy dolog azonban biztos, az emberi műanyag szennyezésnek köszönhetően szinte mindenhol lehet találni mikroműanyagot. Tengerekben, az ott élő növényzetben, állatokban de a szárazföldi talajban és környezetben is kimutathatók. A tengerek és állatok mikroműanyag szennyezéséről egyre több kutatás és tanulmány készül. Az Egyesült Államokban és Kínában azonban most először a talaj szennyezettségét és az ezzel összefüggő folyamatokat kezdték el vizsgálni tudósok.

A mikroműanyag, vagy más néven mikroplasztik az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat jelenti. Ezek az apró darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével, melyet első sorban az ultraviola sugarak okoznak, a napsugárzáson keresztül… A mikroműanyagok részecskéit először az 1970-es években figyelték meg. A figyelem középpontjába a 2000-es évektől kezdődően kerültek.

Wikipedia

Jelen vannak a növényekben

A kutatás egyértelműen rámutat arra, hogy a nano- és mikroműanyagok felhalmozódnak a növényi szövetekben. Baoshan Xing, a Massachusett Amherst Egyetem munkatársa szerint erre közvetlen bizonyítékuk van. Ez pedig nagyon rossz hír, hiszen a növények műanyag szennyezettsége közvetlen ökológiai hatással és következménnyel lehet a mezőgazdaságra és az élelmiszer biztonságra. A növényekben fellelhető műanyag egyértelműen és kizárólag az ember műanyaghulladék termelésnek köszönhető. Molekuláris és genetikai kutatásokkal bizonyították, hogy a növények felhalmozzák a nanoműanyagot szövet-és molekuláris szinten is. A szennyezés a gyökerektől egészen a  hajtásokig kimutathatók.

A hosszú távú hatás még ismeretlen

Nem tudják még megmondani, hogy mindez milyen hatással lesz a növényekre hosszú távon, de az eddigi megfigyelések szerint a vizsgált növények teljes biomasszáját csökkentette a műanyagszennyezés. Csökkent a gyökerek és a növény mérete is, ezzel pedig csökken a termés is. Egyelőre a kutatók sem tudják, hogy a mikroműanyag milyen hatással lesz hosszú távon a növények és a mezőgazdaság alakulására. Egy biztos, a műanyagszennyezés csökkentésére még egy nyomós okot találtak. Ma már rengeteg alternatív megoldás között válogathatunk, ami kiválthatja az egyszer használatos műanyagokat. Az egyre népszerűbb csomagolásmentes üzletek például kiiktatják a flakonok, műanyag zacskók és dobozok használatát is.

A műanyag hulladék csökkentéséért mindenki tehet valamit. Nézz körül közvetlen környezetedben és vizsgáld felül fogyasztási, vásárlási szokásaidat. Egy kis odafigyeléssel biztosan találsz olyan műanyagot, amit ki tudsz iktatni az életedből.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...