Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát kert – Újítások még az őszi időszak előtt

Szeretnénk, ha kertünk nemcsak a kutyánk, de más állatok számára is kellemes környezet lenne? Ez nem is olyan elérhetetlen álom. A kutyabarát kert alapelvei ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy a többi állat – rovarok, madarak, kisemlősök – számára is ideális helyet teremtsünk. Azzal, hogy kiiktatjuk a veszélyes méreganyagokat és permetszereket, illetve a kutyánk egészsége szempontjából hasznos gyógynövényekkel és könnyen karban tartható, egymással harmóniában élő fajokkal vesszük körül magunkat, már közelebb kerültünk egy „valódi” ökoszisztéma kialakításához.

3 növény, amelyet akár a balkonon is termeszthetsz és kutyádnak is jó

A vegyszermentes, természetes kert vonzza az életet. Az élet körforgásának fenntartásában pedig fontos szerepe van a beporzó rovaroknak. Az őszi időszak előtt két fontos dolgot tehetünk értük.

Az egyik, hogy olyan rovarhotelt, méhecske garázst helyezünk ki. A rovarhotel egész évben hasznos a kis ízeltlábúak számára. Vannak olyan rovarok, akik menedékként használják, mások fészket raknak benne, de vannak olyanok is, akik áttelelnek. A rovarok jelenléte rendkívül fontos a kert ökoszisztémája, a növények és más állatok élete szempontjából. Ugyanakkor, érdemes odafigyelni, hogy a rovarok számára kedvező helyet a kutyánk és családunk által kevésbé frekventált helyen alakítsuk ki. Így nem zavarjuk egymás köreit.

A rovarhotel mellett a kert másik vonzereje a rovarok számára, ha olyan virágzó növényekkel ültetjük be, amelyek táplálékot nyújtanak a számukra. Ezek közül az őszi időszakban bátran ültethetünk gyümölcsfákat, cserjéket, és bizonyos hagymás növényeket is. Bár a virágzásukra még várni kell, tavasszal, amikor a rovarok előbújnak, már „terített asztal” várja őket.

Sünök, mókusok

Ősszel téli álomra készülnek a kisemlősök. A sünik és a mókusok is örülnek, ha biztonságos helyen húzhatják meg magukat. (Ha kutyánk ellenséges a sünökkel, esetleg megtámadja őket, akkor inkább ne csábítsuk ezeket a védett kisállatokat a veszély közelébe!)

A könnyen élkészíthető sün házikók és mókusodúk kihelyezésével most még nem vagyunk elkésve. A sünök szívesen bújnak az avarba is, ezért nagy szívességet teszünk nekik, ha nem szedjük fel az összes lehullott levelet, hanem biztonságos helyen hagyunk nekik egy kuckóra valót. Az avar égetése a száraz időjárás és a sünök védelme miatt sem javasolt! A lehullott leveleket azonban érdemes komposztálóba gyűjteni. Erre az egyszerű, raklapból készített, szellőző változat is megfelel.

Mit tehetünk a kert szárnyas lakóiért ősszel? Korábbi cikkünkben eláruljuk: Madárbarát szeptember

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://balintgazda.hu/aktualis-kert/szeptember.html; https://www.mme.hu/lakossag-mehecskehotelekkel-sokat-tehet-beporzo-rovarok-vedelmeert; Kép: Photo by Jonathan Petersson: https://www.pexels.com/photo/tan-pit-bull-terrier-puppy-619866/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...