Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A kutyák szemébe is könnyeket csalnak az érzések

Kutya és gazdi kötődése mindig különleges érzelmekkel van telítve, már ami a gazdit illeti. Ebben biztosak vagyunk. Vajon a kutyák is képesek például sírni, amikor elárasztják a gazdi iránti érzései?

A Current Biology augusztus 22-én megjelent számában egy új tanulmány is napvilágot látott, mely konkrétan ezt a témát vizsgálja. A kutatók azt állítják, hogy a kutyák szeme is könnybe lábad, amikor hosszú idő után újra találkoznak a gazdival. Sőt, ez rendszeresebb, mint gondolnánk. A vizsgálatot végző  japán tudósok úgy vélik, hogy a kutyák pozitív érzelmekhez kapcsolódóan gyakran könnyeznek. Ezt a reakciót pedig az oxitocin hatásának tulajdonították.

A szeretethormon tehet mindenről

Az oxitocint anyai vagy „szeretethormonként” ismerjük. A kutatók korábbi megfigyelésekből azt is tudták, hogy az oxitocin mind a kutyában mind a gazdiban felszabadul az interakciók során. Ezért elkezdték azt vizsgálni, hogyan reagálnak a kutyák, amikor hosszú idő után újra látják a gazdájukat. Egyértelműen arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák szeme könnyesebb lett, amikor gazdájukkal találkoztak.

A gazdikat is tesztelték. Olyan fotókat mutattak nekik kutyákról, melyek egy részén a kutyák szemébe műkönnyet csepegtettek a fotózás előtt. Arra kérték a gazdikat, hogy mondjanak véleményt a fotón látható kutyákról. Egyértelműen pozitívabb válaszokat adtak, amikor könnyes szemű kutyákat láttak. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kutyák könnytermelésének segítségével erősebb kapcsolat alakulhat ki az emberek és kutyáik között.

Akkor is sírnak, ha negatív érzelmeket élnek át?

Úgy tűnik, a kutyák örömükben tehát képesek sírni, vagy legalábbis könnybe lábad a szemük a gazdi láttán. Azt azonban még nem tudják a kutatók, hogy negatív, szomorú helyzetekben is produkálnak-e könnyeket. Sőt azt sem tudják, hogy két kutya között működik-e ez a hatás. Ha számukra kedves kutyával találkoznak, könnybe lábadhat-e a szemük. Egyelőre úgy vélik, hogy elsősorban kutya-ember reakciónak van ilyen hatása négylábú kedvencünkre.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...