Saját KB bal
Saját KB jobb

Autópálya-használat Magyarországon: e-matrica típusok 2022-ben

Ha hazánkban szeretnénk élvezni a fizetős útszakaszok adta előnyöket, akkor ismernünk kell az e-matrica típusokat. Ezek fogják ugyanis meghatározni, hogy a mi járművünkre milyet kell vásárolni és mennyiért. Valamint azt is, hogy mely utakra és mekkora érvényességi idővel szerezzük be a jogosultságot.

Mindennek az alapja a tervezés

Ahhoz, hogy a lehető legkedvezőbb díjszabással tudjuk igénybe venni a hazai fizetős úthálózatot, előre kell tervezni. Általában az adott, hogy milyen járművel szeretnénk útra kelni. Nem váltunk a kategóriák között (pl. a családdal nem fogunk motorral elindulni), hogy olcsóbb legyen az út.

Azt érdemes végiggondolni, hogy egyszeri útról vagy folyamatos úthasználatról van-e szó. És azt is, hogy ennek területi korlátai vannak, vagy az egész országban szeretnénk-e használni az autópályákat. Ha például egész évben csak a megyehatáron belül szeretnénk autózni, akkor a megyei matrica lesz számunkra a jó választás, nem pedig az éves országos jogosultságot biztosító. De nézzük is részletesen, hogy mik a lehetőségek, hogy az igényeinkhez tudjuk igazítani a vásárlásunkat.

Járműtípusok

Mint említettük is, kétféleképpen kell megközelíteni az e-matrica vásárlás témakörét. Ebből az első az, hogy meghatározzuk, milyen járműtípusra szeretnénk úthasználati jogosultságot szerezni.

Öt különböző díjkategória van, melyek az alábbiak:

  • D1M: Ezek a motorkerékpárok
  • D1: Ide tartoznak a személygépkocsik, azaz a maximum 3,5 tonna megengedett össztömegű, maximum 7 személy szállítására alkalmas járművek és azok vontatmánya.
  • D2: Ezek a maximum 3,5 tonna megengedett össztömegű tehergépkocsik és lakókocsik. Továbbá a 7-nél több személy szállítására alkalmas járművek is ide tartoznak. Valamint az összes olyan gépkocsira is D2-es matricát kell vásárolni, amely nem tartozik más kategóriába, és nem minősül útdíjköteles járműnek.
  • B2: Ez az autóbuszok kategóriája, azaz a 9-nél több állandó ülőhellyel rendelkező gépkocsik, melyeket személyszállításra készítettek.
  • U: Utánfutók – D2 és B2 kategóriás járművek által vontatott pótkocsira kell megváltani.

A forgalmi engedély “J” rubrikájában található információk segítik a megfelelő kategóriába való besorolást.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...