Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Amikor nem az orvvadászok, hanem a vadállatok nyernek

Csúnya véget is érhet az orvvadászok és trófeavadászok számára a vadászat. Néha nem számít, hogy milyen fegyverarzenállal érkeznek, a vadállatok puszta erejüknél, termetüknél és természetüknél fogva erősebbek, ügyesebbek és nem kegyelmeznek a rájuk támadókra.

Figyelem! A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas megtörtént esetek leírását is tartalmazza. 

Általában végtagmaradványok, fejek, cipők jelzik az olyan támadások helyét, amelynek áldozatai nem a vadállatok, hanem az orvvadászok vagy trófeavadászok. Amikor egy csupán szórakozásból vagy sportból gyilkoló vadász élete ilyen „tragikus” módon ér véget, az állatvédők általában nem szokták sajnálni az illetőt.

De olyan eset is előfordul, amikor nem az állatok végeznek egy trófeavadásszal, hanem az állatokat védő fegyveres emberek. Pár héttel ezelőtt egy ismert trófeadavászt, Riaan Naude-ot találták holtan az út szélén Dél-Afrikában egy lőtt sebbel. A jelentés szerint kivégzésszerű gyilkosság áldozata lett.

Az orvvadászok csúfos halála

Négy évvel ezelőtt történt az az emlékezetes eset, amikor három orvvadász maradványaira bukkantak dél-afrikai Sibuya vadrezervátumba. A banda nyakig felfegyverkezve azért hatolt be a rezervátumba, hogy orrszarvúakat öljenek a szarvukért. A felszereltségükből ítélve akár egy egész csordát is megölhettek volna. Puskákkal és fejszékkel érkeztek. Több napi élelem is volt náluk, azonban egy dologgal nem számoltak. A parkot egy egész oroszlánfalka védte. Mindössze három pár cipő és néhány emberi maradvány maradt belőlük.

Az incidens után Nick Fox, a rezervátum tulajdonosa így nyilatkozott:

Bár szomorúak vagyunk minden emberéletet követelő incidens miatt, az orvvadászok azért jöttek ide, hogy megöljék az állatainkat, és ez egy nagyon világos üzenet a többi orvvadásznak, hogy nem mindig ti lesztek a győztesek.

Számos további esetről tudunk, amikor az állatok megvédték magukat

2018 májusában Claude Kleynhans trófeavadászt egy bölény sebesített meg halálosan a dél-afrikai Levubu folyó közelében. A vadász éppen egy elejtetett bölénytetemet rakodott fel dzsipjének platójára, amikor egy bölény rátámadt és felszakított a combartériáját. Az 54 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

2022 elején az Ingwelala magánrezervátumból jelentettek hasonló esetet, ott az oroszlánok végeztek egy orvvadásszal. Az a falka falta fel, akikre vadászni próbált. Szinte a teljes tetemet eltüntették, egyedül a fejét hagyták érintetlenül a támadás helyszínén.

2019-ben a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban egy orvvadászt halálra taposott egy elefánt, maradványait pedig felfalták az oroszlánok. A keresőcsapat csak egy emberi koponyát és egy nadrág maradványait találta. Majd 2021 októberében ugyanebben a rezervátumban egy másik összezúzott és megcsonkított emberi testet találtak. Valószínűleg itt is egy elefánt taposta halálra az orvvadászt, így próbált meg időt nyerni csordájának a menekülésre.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dailystar.co.uk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...